Mikrochip gör nycklar och koder överflödiga

1:36 min

Över tusen svenskar har valt att operera in ett mikrochip under huden för att ha koll på personlig hälsodata och slippa minnas koder och nycklar.

– Den vanligaste frågan är "nämen, du skojar?" Och sedan brukar folk säga "åh, vad spännande, får jag känna?" Det skapar en enorm nyfikenhet, säger Tobias Degsell som har ett chip i tumvecket. 

Den RFID-teknik som finns i mikrochip i dag kan bara avläsas på några decimeters håll, och informationen kan ändras med telefon. Men Tobias Degsell är inte oroad för att någon obehörig ska komma över information. 

– Skulle jag ana eller misstänka att någon har kommit över min data här, så kan jag ändra lösenordet. Jag tycker att det här är det mest säkra systemet jag har sett hittills.

Men detta att du är dina id-handlingar, du är dina nycklar. Känns det helt och hållet bra?

– Ja, men det tycker jag att det gör, säger Tobias Degsell.

Den teknik som nu används för datalagring i såväl chippade människor som hundar och katter innehåller inga sändare.

Injicerade chip kan dock föra tankarna till ett storebrorsamhälle och verka skrämmande. Men våra elektroniska spår innebär att vi redan är mitt i ett övervakningssamhälle, menar Markus Bylund, IT-strateg i Uppsala kommun.  

– Vi fokuserar på saker som inte är så betydelsefulla som att operera in chip i handen när det samtidigt pågår insamling av information på nätet eller via mobiltelefonkonversationer och sms. Det kan vara information som skada det demokratiska samhället, säger Markus Bylund.