Ambulanspersonal tillbakavisar kritik efter terrordådet

1:32 min

Enligt Ambulansförbunder Alarm saknade ambulanspersonalen ordentlig skyddsutrustning och personalen utsattes för onödiga risker efter terrordådet i Stockholm. Men ambulanssjukvårdaren Kenneth Lavrell, som var först på platsen, håller inte med om kritiken.

Kenneth Lavrell var tillsammans med sin kollega den första ambulansen som kom till Drottningtorget efter lastbilsattacken i Stockholm. Då visste de inte att det rörde sig om ett terrordåd.

– Vi får det som en lastbil som har kört på två personer, som en vanlig trafikolycka. När vi kommer dit får vi reda på att det är en lastbil som har kört hela Drottninggatan fram, säger han.

Ekot har inte kunnat nå Fackförbundet Alarm, som organiserar en mindre del av landets ambulanspersonal. Till Svenska Dagbladet säger Alarm att insatsen efter fredagens terrordåd stred mot riktlinjerna.

Enligt organisationen skulle personalen ha haft bättre skyddsutrustning, som västar och hjälmar. Dessutom var situationen farlig för ambulanspersonalen eftersom polisen ännu inte hade säkrat området, menar Alarm.

Men Kenneth Lavrell håller inte med om kritiken. Han ifrågasätter bland annat påståendet att personalen borde ha haft hjälmar.

– Viktoria, som var min sjukvårdsledare, skulle ha haft på sig hjälm, men det här var ju ingen fara för något ras eller så. Jag vet inte vad hennes hjälm skulle skydda mot, säger han.

Alarm är ett mindre fackförbund. I stället organiserar Vårdförbundet och Kommunal majoriteten av ambulanspersonalen. Johan Larsson, vice ordförande för Vårdförbundet, tycker att Alarm för fram oseriös kritik efter fredagens terrordåd.

– Hela det här händelseförloppet kommer ju att utredas noggrant. Så det är lite tidigt att dra slutsatsen att det har varit på det ena eller andra sättet, säger han.