De dödades i attacken på Drottninggatan

Dödsoffren i attentatet på Drottninggatan hedrades av tiotusentals, när en kärleksmanifestation hölls på söndagen efter attacken.

”Av hela vårt hjärta tackar vi svenska folket för all den värme och kärlek ni givit oss i en tid av förtvivlan och smärta.”

Citatet, som lästes upp i TV4, är en hälsning från den familj som miste ett barn i attentatet.

11-åriga Ebba Åkerlund var på väg hem från skolan. Enligt en släkting som pratat med Expressen brukade hon ta buss till centrala Stockholm för att byta till tunnelbana.

Just den här fredagen hade Ebba, enligt DN, stämt träff med sin mamma i tunnelbanan.

 

Efter önskemål från familjen har P4 Väst publicerat bild och namn på Lena Wahlberg, som även hon föll offer i attentatet.

Lena Wahlberg var lokal ordförande för Amnesty i Ljungskile, där hon bodde. Hon blev 69 år.

– Hon stod upp för mänskliga rättigheter. Hon ville visa den lilla människan, de sargade själarna. Amnesti för flyktingar. Hon var världens snällaste men hon var också oerhört tydlig i att rättvisan ska segra, säger Inger Lindvall, som var aktiv i samma Amnestyförening, till P4 Väst.

 

Chris Bevingtons familj gjorde ett uttalande via brittiska UD, efter beskedet om hans död i attacken på Drottninggatan.

”Vi är alla förkrossade över vår begåvade, passionerade och omtänksamme son Chris som plötsligt och tragiskt dött. En underbar make, son, far, bror och mångas nära vän.”

Han var 41 år och brittisk medborgare. I Stockholm jobbade han som en av toppcheferna på Spotify. Företagets grundare Daniel Ek gjorde ett uttalande:

”Chris har varit en del av vårt gäng i över fem år. Han hade en mycket stor betydelse, inte bara på för företaget utan även för de som hade privilegiet att lära känna honom och arbeta med honom.”

 

När lastbilen passerade Drottninggatans korsning med Olof Palmes gata stod 31-åriga Maïlys Dereymaeker från Belgien och väntade på sina vänner. DN rapporterar att hon turistade i Stockholm när hon blev attackens första dödsoffer.

Belgiens utrikesminister Didier Reynders twittrade:
"Vi förlorade tyvärr en landsmaninna i attacken i Stockholm. Jag framför mina kondoleanser till hennes familj och till de nära och kära"

Maïlys Dereymaeker arbetade som psykolog, och enligt flamländska medier hade hon arbetat med asylsökande på det belgiska migrationsverket. Hon bodde, enligt DN, på en liten ort i staden Halle, tillsammans med sin lilla son.

 

Uppdatering 28/4: Tre veckor efter attentatet dör 66-åriga Marie Kide av de skador hon fått i attacken på Drottninggatan. Hon vårdades på sjukhus i södra Sverige.

Marie Kide var lärare i Trollhättan, där hon även var politiskt aktiv som Miljöpartiets ledamot i kommunens utbildningsnämnd.

Kommunalrådet Esther O’Hara skriver: "Marie lämnar ett stort tomrum efter sig, hon var en kvinna med stort hjärta och civilkurage. Marie […] ställde alltid upp för barnen, och för de utsatta i samhället."

Även Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin gör ett uttalande och skriver att han träffade Marie Kide vid ett besök på skolan där hon jobbade:

”Det var så tydligt att hon var en lärare som fick och gav eleverna respekt, trodde på dem och gav dem kraft att tro på sig själva. […] Det är människor som Marie som på riktigt bygger Sverige. Hon är saknad.”

På Marie Kides arbetsplats hålls en minnesstund, rapporterar P4 Väst.