Muslimer vittnar om hotfull stämning

2:05 min

Till följd av fredagens dåd i Stockholm vittnar flera muslimska organisationer om att de märker av en mer hotfull stämning gentemot muslimer.

– Det man ser alltmer i sociala medier och rapporter som kommer till mig är att alltfler muslimer, särskilt kvinnor, blir utsatta för glåpord och kränkningar av olika slag, säger Salahuddin Barakat, ordförande i malmöbaserade islamakademin.

Själv har Salahuddin Barakat och podden Muslimska perspektiv, som han är med och driver, mottagit dödshot via mejl och en hel del hatfulla kommentarer där man direkt hänvisar till dådet i Stockholm.

Även moskéer har anfallits. En i Malmö natten till tisdag och en i Falkenberg redan i fredags kväll då någon kastade in stenar genom ett fönster. Vad motivet varit bakom dessa attacker är oklart.

Omar Mustafa, förbundsrektor vid studieförbundet Ibn Rushd i Stockholm, menar att stämningen varit än mer hotfull mot muslimer i Sverige efter tidigare terrordåd i andra länder men ändå har man märkt av konsekvenser sedan i fredags.

– Vi har fått in många vittnesmål om folk som har mött rasistiska eller islamofobiska verbala attacker på stan, det finns till och med rapporter om folk som har blivit fysiskt angripna. Det är många som är oroliga och inte vill vara ute sent eller vara ensamma. Den känslan är påtaglig överallt i landet.

Polisen har fått in en del ärenden om hatbrott mot muslimer kopplade till dådet i fredags men säger att de inte kan se att det skulle vara någon större trend.

Och Salahuddin Barakat påpekar att han och Islamakademin samtidigt har mötts av mycket stöd från icke-muslimer de senaste dagarna.

– Man kan se generellt en stor förståelse för hur det här kan påverka muslimer och man har uttryckt stöd och att extremister på båda sidor ska inte få polarisera vårt samhälle.

Och han menar att samhället står vid ett vägskäl.

– Extremistiska grupper har en uttalad strategi att sudda ut gråa zonerna, man vill bilda samhällen där det är muslim mot andra. Den skiljelinje vi borde göra och vi också ser nu tydliggöras allt mer är: är man ute efter ett öppet samhälle eller är man ute efter ett stängt och trångsynt och instängt samhälle.