Attentatet på Drottninggatan

Stort tryck på krisstödstelefon efter dådet

1:43 min

Terrordådet för en knapp vecka sedan skapade traumatiska bilder i många som var där och trycket har varit hårt på landstingets krisstödstelefon. För Alice Vamstad har tiden efter dådet varit tung.

– Jag tittade ner på korsningen precis här vid övergångsstället och där låg en människa som var helt söndertrasad.

Alice Vamstad var en av många som befann sig på Drottninggatan i fredags. Hon och en väninna hade bara sekunder före dådet gått in i en butik i korsningen Kungsgatan/Drottninggatan.

Personalen fick snabbt ner kunder och personal i en källare där de sedan satt instängda i tre timmar. Ganska snart börjar vänner ringa och berätta vad de hör händer utanför – ibland fick Alice och de andra nere i källaren helt felaktiga uppgifter som blev väldigt skrämmande.

– Jag fick höra att det var skottlossning på Fridhemsplan och sen att det var beväpnade gärningsmän på Drottninggatan som försökte ta sig in i butikerna. Då var jag som mest rädd.

Med anledning av terrordådet har Stockholms stad öppnat ett krisstödscentrum. Charlotte Therup-Svedenlöf, chef för kris- och katastrofpsykologi vid landstinget, menar att det är naturligt att traumatiska upplevelser finns kvar i medvetandet en tid men att man ganska snart kan behöva professionell hjälp.

– De här bilderna kan få vara kvar några dagar och upp till en vecka, men om de inte försvinner lite grann trots att man pratar om de och får stöd av sitt nätverk så tycker jag att man ska söka hjälp, säger hon.

Alice Vamstad trodde att hon skulle reagera på chocken genom att vara rationell, klok och fatta bra beslut. Men så blev det inte i fredags.

– Först blev jag helt lamslagen och förstod inte vad som hade hänt. Sen hör vi ytterligare skrik och då låg det en man precis nedanför fönstret som de försökte återuppliva, men det var ju han som gick bort också, säger hon och fortsätter:

– Den mest bisarra reaktionen på chock var att det kom en kvinna och gick från Åhléns – hon bara passerade kroppen som låg på övergångsstället, tittade ner lite åt sidan och fortsatte gå. Det var uppenbart att vissa bara försökte stänga av.