Rödgrön kritik mot beslutet att lämna Inköp Gävleborg

1:17 min

Kommunstyrelsen beslut att Gävle ska lämna Inköp Gävleborg får hård kritik från den rödgröna oppositionen.

– Vi får dubbel kostnad, säger Åsa Wiklund Lång (S).

– Jag tycker att alliansens bild av att inköp Gävleborg inte alls har fungerat är högst överdriven. Vi tycker att det är dumt att bygga upp en parallell organisation och få dubbla kostnader när vi har en organisation redan i dag som man kan utveckla, säger Åsa Wiklund Lång, kommunalråd för socialdemokraterna.

Men att ha hela upphandlingen i egen regi är själva syftet med den förändring som alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna nu röstat igenom i kommunstyrelsen.

– Vi vill ha hand om hela kedjan från inköp till själva upphandlingen och sedan till utvärdering och uppföljning. I början kommer det att bli en parallell organisation eftersom det tar tid att gå ur Inköp Gävleborg, men vi betalar nästan sju miljoner idag för att vara med i Inköp Gävleborg. Med de pengarna och den inköpsorganisation som vi redan har i kommunen kommer vvi att kunna rigga en väldigt bra organisation. Och säkert kommer den att bli billigare också, säger Helene Åkerlind kommunalråd för Liberalerna.

Men att det ska bli billigare tror inte Åsa Wiklund Lång (S):

– Jag tror att det kommer att bli dyrare än vad det är idag trots de utredningar som säger annat. Jag tycker att deras uträkningar är lite naiva. Jag tycker att man ska bygga vidare på de samarbeten vi redan har, säger hon.