Tillerson: Förtroendet mellan våra länder är lågt

2:00 min

USA:s utrikesminister Rex Tillerson mottogs med iskyla i Kreml sedan USA och Ryssland hamnat på kollisionskurs om Syrien. Hans ryske kollega Sergej Lavrov sade att det amerikanska anfallet mot en syrisk flygbas var ett brott mot internationell lag som inte får upprepas.

– Förtroendet mellan våra båda länder är lågt. Världens främsta kärnvapenmakter kan inte ha den här sortens relation, sa USA:s utrikesminister Rex Tillerson vid en gemensam presskonferens med den ryske utrikesministern Sergey Lavrov.

Resultatet av mötet verkar vara att de båda länderna har bekräftat de positioner de haft tidigare, både när det gäller kriget i Syrien och president Bashar-al-Assads framtid och andra frågor.

Lavrov upprepade kravet om en oberoende undersökning av kemgasattacken i Syrien nyligen då mer än 80 människor dog. Men under kvällen lade Ryssland återigen in sitt veto i FN:s säkerhetsråd mot formuleringarna i ett resolutionsförslag formulerat av USA, Frankrike och Storbritannien.

Mötet mellan Tillerson och Lavrov emotsågs med spänning sedan de båda utrikesministrarna och deras respektive presidenter trappat upp ordkriget mellan USA och Ryssland efter USA:s robotattack mot en flygbas i Syrien.

Ryssland anklagar USA för krigsbrott och USA anklagar Ryssland för att ha låtit kemgasattacken ske.

När de båda utrikesministrarna träffades tidigt på onsdagen såg mötet spänt ut.

Beskedet om Tillerson skulle tas emot av president Putin hängde i luften in i det sista.