Ungerns regering använder Stockholmsdådet som politiskt slagträ

1:54 min

I Ungern använder regeringen förra veckans terrordåd i Stockholm som ett bevis för att landets mycket strikta flyktingpolitik behövs.
Samtidigt riktar människorättsförsvarare hård kritik mot den ungerska regeringen som man menar bryter mot internationell rätt, bland annat genom att låsa in asylsökande.

I veckan uppmanade FN:s flyktingorgan UNHCR EU:s länder att inte skicka tillbaka asylsökande till Ungern.

– Terrorattackerna i andra länder de senaste dagarna har bekräftat att striktare regler är nödvändiga, sade Károly Kontrát, statssekreterare vid det ungerska inrikesministeriet, tidigare i veckan i en intervju.

Han hänvisade bland annat till terrordådet i Stockholm för snart en vecka sedan då fyra människor dödades och där den misstänkte gärningsmannen sökt asyl men fått nej på sin ansökan.

Att som flykting eller migrant ta sig in i Ungern har blivit allt svårare. Dubbla stängsel längs landets södra gräns hindrar människor rent fysiskt från att ta sig in och de som ändå lyckas, men som upptäcks, skickas tillbaka över gränsen till Serbien igen.

På laglig väg släpps via två transitzoner tio personer om dagen igenom och i väntan på att få sina ärenden prövade hålls de inlåsta.

Tidigare i veckan uppmanade FN:s flyktingorgan UNHCR EU:s medlemsländer att inte skicka tillbaka asylsökande till Ungern enligt Dublinförordningen, som säger att det är det första EU-land man kommer till som ska pröva asylansökan. UNHCR hänvisade just till att Ungern nu låser in asylsökande, även barn.

För den som lyckas söka asyl i Ungern är chanserna att få stanna mycket små. Ungerns regering har de senaste två åren använt just terrordåd runt om i Europa som bevis för att man gör rätt när man försluter sina gränser och hindrar människor från att komma in.

Människorättsförsvarare menar att Ungern genom sin politik bryter mot internationell lag och människors rätt att söka asyl. Majoriteten av människorna som försöker ta sig in i Ungern kommer från krigs- och terrordrabbade länder som Afghanistan, Syrien och Irak.

Abdul Saboor från Afghanistan, som nu lever i Serbien, blev kallad taliban av de ungerska gränspoliserna när han försökte ta sig över gränsen.

– Men vi hatar talibaner, det är ju från dem vi flyr. Läget i vårt land blir bara värre och värre, säger han.