Lantbruk

Ökad efterfrågan på ull

1:29 min

Efterfrågan på svensk ull har ökat de senaste åren, enligt svenska fåravelsförbundet.

Än så länge räcker det inte till storskalig klädproduktion. På grund av att det finns för få får och spinnerier. Men trots att det finns billigare ull utomlands har klädföretaget Fjällräven gått in som samarbetspartner i en fårbesättning tillsammans med Natasha Skott i Brattland vid Åreskutans fot .

– Ja det finns väldigt mycket billigare ull att köpa från utlandet. Och vi är ju bara i början av den här processen att ha egen ullproduktion, säger hon.

Merparten av den ull som produceras i Sverige i dag slängs bort. Kunskapen om att ta tillvara ull för klädproduktion har helt enkelt glömts bort.

– Fåret är ju framtaget för att göra kläder till oss, men sedan tappade vi bort det där någonstans, säger Anna Hedendahl ullansvarig på svenska fåravelsförbundet

För klädföretaget Woolpower i Östersund går det åt ull från 150 000 till 200 000 får för att få ihop till sin produktion å därför väljer man än så länge att köpa ull från Argentina och Urguay.

Men i Brattland har man nyss klippt sina 65 får och till hösten kommer då den första kollektionen med 120 ulltröjor ut på marknaden. För att komma upp i större volymer skulle det bland annat behövas större spinnerier i Sverige, tror Natasha Skott.

– Det finns många fina spinnerier, med det är så kallade mikrospinnerier. Om man ska ha lite volym, som vi hoppas att vi ska få, då blir det väldigt dyrt, säger hon.