Kopter i Sverige chockade efter dödliga attacker i Egypten

Mitt under firandet av palmsöndagen slog terroristerna till mot två kyrkor i Egypten. Merzeq Botrus, pastor på Centrumkyrkan i Sundbyberg, får nu ta emot många krissamtal från kopter i Sverige.

Den första attacken inträffade i staden Tanta och den andra i Alexandria. För Merzeq Botrus, pastor i Centrumkyrkans församling i Sundbyberg, blev palmsöndagen en sorgens dag på grund av Islamiska statens terrorattack mot koptiska kyrkor i Tanta och Alexandria.

I stället för att skriva sin söndagspredikan fick han stötta och trösta chockade egyptiska församlingsmedlemmar.

– Jag satt för att förbereda min predikan. Jag slog på min tv för att titta på nyheterna. Då såg jag det som hänt i Tanta, säger pastorn.

Det han såg var chockerande bilder från den första attacken, som ägt rum i Sankt George-katedralen i staden Tanta, 95 kilometer norr om Kairo. En bomb hade sprängts inne i kyrkan, i närheten av altaret och orsakat stor förödelse. Explosionen dödade 27 personer och skadade ett 70-tal.

Några timmar senare sprängde en självmordsbombare sig själv i luften utanför Sankt Markus-katedralen i Alexandria. Den här gången dödades 17 personer. Den koptiske påven, Tawados II, som befann sig inne i katedralen klarade sig oskadd, men 35 människor skadades.

Pastor Merzeq Botrus, som själv kommer från Egypten, påverkades själv märkbart av det som hänt. Bilder av förkolnade lik och blodiga kroppar, däribland barn, etsar sig fast på hornhinnan.

Han får ta emot många krissamtal från kopter i Sverige som är chockade och oroade över sina släktingar och vänner i Egypten.

– Det märktes i söndags. Några kunde inte prata. De kunde inte ens sjunga på grund av det hemska som hänt, säger Merzeq Botrus.