1996: Sprängningen i Eskilstuna tingsrätt

1:23 min

Den 12 juni 1996 utsattes tingsrätten i Eskilstuna för ett sprängattentat. En man i 50-årsåldern sprängde sig själv i till döds i rättssalen - mitt under en förhandling om bodelning.

Mannen förde sin egen talan i rättssalen eftersom ingen advokat i Eskilstuna ville försvara honom eftersom han tidigare hotat sina ombud. Mannen var känd som rättshaverist och hade flera gånger hotat polisen.

Advokat Kristina Huldt, som försvarade den andra parten i bodelningsmålet, fick livslånga skador. Hon förlorade en hand och fick nedsatt syn. 

Men polisen kände inte till att mannen den aktuella dagen skulle vara i tingsrätten.

– Nej, det var inte känt av oss, sa kriminalkommissarie Leif Söderberg.

Vad gör polisen nu?. Det har ju kommit bombhundar från Stockholm.

– Ja, vi ser till att det inte blir någon mer sån här tragisk händelser. Vi kontrollerar en bil som vi vet att han färdades i till Eskilstuna, som står centralt beläget i ett parkeringshus som heter Vildsvinet, det är avspärrat. Kollegor från Stockholm som har utbildning ska gå igenom den bilen. Sen har vi hans bostad, som är belägen på landsorten, avspärrad, så att den inte är försåtsminerad, sa Leif Söderberg till Sveriges Radio efter händelsen.

Attentatet ledde till en diskussion om säkerheten vid domstolar. Säkerheten vid Eskilstuna tingsrätt skärptes efter sprängningen.