PTS vill utreda mobilnätskrasch efter terrorattentatet

Terrordådet på Drottninggatan slog ut stora delar av mobiltelefontrafiken. Under cirka en timme kunde många i Stockholms innerstad inte använda sina mobiltelefoner överhuvudtaget. Nu ska Post- och Telestyrelsen, PTS, kartlägga orsaken.

- Nätkapaciten räckte inte till, och vi vill gärna veta varför, säger Staffan Lindmark, enhetschef på Post- och Telestyrelsen, till P4 Stockholm

Att det var svårt, och ofta närmast omöjligt att använda sin mobiltelefon direkt efter terrordådet i centrala Stockholms i fredags, det var det många som märkte.

Och att det skedde är ju inte så underligt, med tanke på det kaos som rådde en god stund efter händelserna på Drottninggatan. Men det är å andra sidan i extrema situationer som behovet av att kunna kommunicera med andra kanske är som allra störst - så hur rubusta och tillförlitliga är mobiloperatörernas nät egentligen?

Enligt Staffan Lindmark på Post och Telestyrelsen, PTS, är det självklart allvarligt om mobiltelefonförbindelserna kraschar - i synnerhet i ett extremt krisläge- men samtidigt finns det andra kommunikationsaspekter från i fredags som är mer positiva, säger han.

– Vi märkte att datatrafiken hölls sig uppe och var stabil under hela tiden. Eftersom allt mer trafik sker via data, även röstsamtal som går över Internet så att säga, så gör det att fler röstsamtal kan få plats samtidigt.

– Den tekniska utvecklingen gör att vi nog kan förvänta oss robustare mobiltelefontrafik på det sättet framöver, säger Staffan Lindmark till P4 Stockholm.