Margit Silberstein om en roll som är till låns - Landsfadern

4:46 min

Här kan du läsa Margit Silbersteins text

Det är som att gå på nattgammal is, sa Margot Wallström om stämningen i Sverige efter mordet på Anna Lindh. Det är skört när vi möter död och ondska, vårt skal är en tunn hinna. Politikernas pansar faller, färdigskrivna manuskript upphör att vara stöttepelare. Men det är orden som är viktiga.

 

Efter Tsunamikatastrofen var Göran Persson storartad - till att börja med. Lika bra som han varit buffel, lika bra var han i rollen som landsfader. Han sa de rätta orden, han sa dem på rätt sätt. Inte för mycket, inte för lite. Vi ville så gärna ha en landsfader och vi fick en.

 

Det fick vi också fredagen den 7 april i Stefan Löfven. Han agerade snabbt. Han åkte till Stockholm direkt när beskedet kom. Han var människa, han var statsman, han var närvarande. Stefan Löfven som i en skoningslös text i Sydsvenskan kallats Mannen utan språk hittade nu både text och tonart. New York Times hyllade honom. Annie Lööf berömde på Twitter. Ingen sa något ont om den andre de första dygnen.

 

Men nationell samling är en kortvarig sejour. Och det är svårt att bråka med en väl avvägd blandning av kritik och återhållsamhet av hänsyn till offer och anhöriga. Efter katastrofen i Asien var det självaste kungen, som efter två veckor var murbräckan, som bröt tystnaden. I en intervju i Dagens Nyheter ansågs han ha kritiserat regeringen för saktfärdighet under Tsunami-katastrofen. Direkt gick Marita Ulvskog, då Socialdemokraternas partisekreterare, till mycket hårt angrepp på kungen. Det var nog inte Marita Ulvskogs mest vältajmade stund i politiken. För hennes kungaattack skedde när kung Carl Gustaf var som allra mest populär efter att han hållit ett sällsynt känslosamt och personligt tal till nationen. Ett tal som gjorde honom till landsfader – i alla fall för en tid.

 

Tidpunkten för Anna Kinberg Batras kritik mot polisen var nog inte heller så tonsäker. Den kom på fjärde dagen efter attacken i Stockholm och när polisen var folkets blomstersmyckade hjältar.  Kinberg Batra skrev på Twitter att om det fungerat som det ska med avvisning av dem som är här illegalt hade den nu häktade 39-åringen inte varit på Drottninggatan. Logiskt eller inte – första stenen var kastad. Anders Ygeman, minister i en regering som just mottagit internationella hyllningar, svarade med en dolkstöt mot Anna Kinberg Batra, kanske den senaste tidens mest ansatta partiledare. Kinberg Batra tänker mer på sitt parti än på offren, var andemeningen i Ygemans salt i såret.

 

Stilla veckan är över och det är bara en tidsfråga innan den vanliga politiken återuppstår på bred front. Det som Stefan Löfven brukar kalla käbbel. När ansvar ska utkrävas och anklagelser om svek ska vina. Löfven har bjudit in partierna till samtal om terrorbekämpning. Men alla ska inte med. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är upprörda över att stå utanför. Centern och Miljöpartiet kommer att pressas längre än partilinjen sträcker sig när det gäller metoder för övervakning.

 

Stefan Löfven har visat att hans berömda utsträckta hand går att hålla i när det krisar. Han erövrade rollen som landsfader. Men den är inte beständig. Det kan Stefan Löfven fråga Jens Stoltenberg om. Han blev landsfader efter att Anders Bering Breivik dödat hans partikamrater. Det dröjde inte länge innan nedsablingen kom, Stoltenbergs förtroende rasade och han förlorade stortingsvalet två år senare.

Göran Persson knuffades snabbt ner från piedestalen som landsfader till slagpåse för hanteringen av Tsunamikatastrofen. Det sägs att det var ett av skälen till att Socialdemokraterna förlorade valet 2006. Angela Merkel var landsmoder en tid när flyktingarna kom och Merkel stod upp och sa: Kan vi rädda bankerna kan vi rädda flyktingarna. Idag är hennes ledarskap ifrågasatt.

 

Rollen som landsfader är till låns – det går fort att bli en plastpappa igen.