Gifter i ekoägg kan ha andra orsaker än fodret

1:44 min

Miljögifterna i ekologiska ägg kan komma från andra källor än det foder som hönsen får, enligt Jordbruksverkets experter.

P4 Jönköping har tidigare berättat att Sveriges äggbönder försöker minska ner på halterna av miljögiftet dioxin i ekologiska ägg genom att ge hönsen mindre fiskmjöl.

Det är välkänt att fisk innehåller dioxiner från förorenade hav, men Kjell Wejdemar, foderhandläggare på Jordbruksverket, är inte säker på att det är fisken som är problemet i just det här fallet.

– När det gäller fiskmjöl har vi under de senaste åren inte hittat några överträdelser av de gränsvärden som finns. Det är därför vi kan känna en viss tveksamhet inför foderspåret, säger han.

Istället kan det vara miljögifter kring hönornas rastgårdar som är orsaken, enligt Kjell Wejdemar och hans kollegor på Jordbruksverket.

Ekologiska höns går ute under en stor del av året, och kan få i sig lite av varje när de går omkring och pickar på marken, till exempel giftig färg som flagar ner från taken på hönshusen.

Det var i höstas som Livsmedelsverket upptäckte att ekologiska ägg innehåller tre gånger så mycket dioxin som vanliga ägg.

Dioxin är ett miljögift som kan påverka hjärnans utveckling hos foster och försämra spermiekvaliteten hos män.

Enligt Livsmedelsverket ska vuxna helst inte äta fler än fyra ekoägg om dagen, och barn inte fler än två.

Kjell Wejdemar på Jordbruksverket säger att han har slutat köpa ekoägg.

– Det är för att jag äter en specifik kosthållning där jag äter väldigt mycket ägg, och då får man kanske tänka sig för när man får sådana här rapporter, säger han.

På Livsmedelsverket är man inne på samma spår som äggbranschen – nämligen att fisken är boven i dramat.

Anders Glynn, riskvärderare på Livsmedelsverket, tycker att fiskmjölet borde tas bort helt.

Konventionella höns får äta syntetiskt protein, men enligt EU:s regler måste ekohöns få naturligt protein, och då är det fisk som gäller.

– Det bästa vore ju om man kunde gå ifrån fiskmjölet. Så det hoppas vi på i framtiden, att reglerna ändras, säger Anders Glynn.