USA släppte kraftfull bomb mot IS-mål i Afghanistan

1:34 min

USA:s har för första gången använt en MOAB-bomb, den största bomben som USA någonsin använts i strid. Bomben har fällts över grottsystem i Afghanistan där IS-krigare tros gömma sig. Bombningen är en briljant succé, enligt USA:s president Donald Trump.

GBU-43 MOAB-bomben brukar kallas "Mother of All Bombs". Den fälldes på torsdagen över ett bergsområde i provinsen Nangarhar i östra Afghanistan.

– Explosionen var den största jag någonsin har sett, lågorna spred sig över hela området, säger Esmail Shinwari, guvernör i Achin.

Han säger att bomben träffade Momand Dara-området.

"Som en följd av bombningen förstördes viktiga IS-gömställen och tunnelsystem, och 36 IS-medlemmar dödades", uppger det afghanska försvarsdepartementet.

Målet var grottor och tunnlar som används som tillflykt för krigare från Islamiska staten (IS), enligt försvarshögkvarteret Pentagon.

– För att kunna bekämpa IS måste vi se till att de inte kan fungera, sade Vita Husets talesman Sean Spicer, som en förklaring till varför USA använt en så kallad MOAB-bomb.

Den är den största icke kärnvapenbomb som någonsin använts i strid, berättade en talesman för flygvapnet i USA. 

General John Nicholson, USA:s befälhavare i Afghanistan, sade att det var "rätt vapen att använda för att förstärka offensiven mot ISIS".

Det är ännu inte känt vilken skada bomben har orsakat.

Donald Trump fick på en pressträff frågan om han personligen hade gett klartecken för användningen av MOAB, men undvek att svara på frågan. I stället berömde han militären och sade att den "gjort ännu ett mycket framgångsrikt jobb".

– Vi har världens bästa militär. Vi har gett dem totala maktbefogenheter och uppriktigt sagt är det därför de varit så framgångsrika på den senaste tiden, sade USA-presidenten i kväll.

MOAB-bomben är gps-styrd och väger närmare tio ton. På grund av tyngden kan den inte avfyras från ett traditionellt bombplan, utan släpps från fraktplan på hög höjd. Dagens bomb släpptes från ett MC-130-plan, uppger militära källor för CNN.

Förkortningen GBU står för guided bomb unit (fjärrstyrd bombenhet) och MOAB utläses massive ordnance air blast (luftartilleri med massiv verkan).