Afghanska regeringen talar om många fler döda

Enligt regeringen i Afghanistan har minst 90 IS-krigare dödats. IS dementerar.

Minst 90 IS-medlemmar dödades av USA:s jättelika bomb GBU-43 i Nangarhar-provinsen i Afghanistan, enligt afghanska tjänstemän. 

Det är nästan tre gånger fler än vad som tidigare angetts.
Först blixtrade det till. Sedan kom dånet av en explosion. När USA i torsdags släppte den kraftigaste konventionella bomb som hittills har använts i strid skakade marken i Achin-distriktet i östra Afghanistan.

Den jättelika bomben riktades mot ett grottsystem där extremistgruppen Islamiska staten (IS) håller till. Tidigare har försvarsdepartementet i Afghanistan sagt att 36 IS-krigare dödades, men nu uppger lokala och provinsiella tjänstemän för nyhetsbyrån AFP att över 90 jihadister dödades.

Islamiska staten var sedan tidigare hårt pressad i Afghanistan. Gruppen har försökt att få fäste i landet sedan 2014, men har en betydligt mindre närvaro — och är ett betydligt mindre existentiellt hot mot den afghanska staten — än talibanrörelsen som fortsatt står för huvuddelen av våldet i Afghanistan.

USA:s president Donald Trump anser att attacken var väldigt framgångsrik. Andra har riktat kritik mot att Afghanistan används som testområde för den här typen av vapen och mot en militant grupp som inte ses som ett lika stort hot som talibanerna i landet.