Inge Andersson (S) kommunalråd Boden: Sveriges flyktingpolitik kan visst vara mer generös än EU:s

2:57 min

Under S-kongressen i veckan ville många kongressombud gå tillbaka till en mer generös migrationspolitik men resultatet blev en kompromiss. Inge Andersson (S), kommunalråd i Boden, tror inte att kongressbesluten kommer att leda till så mycket konkret.

Flyktingpolitiken var en av de stora frågorna på årets S-kongress som avslutades i onsdags (12/4). Bland annat röstades ett förslag om att Sverige ska ta emot fler kvotflyktingar igenom.

Många kongressombud ville gå tillbaka till en mer generös migrationspolitik men där blev resultatet en kompromiss, där partiet säger att permanenta uppehållstillstånd och möjlighet till familjeåterförening är bra som princip men lovar inte nån förändring i asylpolitiken.

Inge Andersson, kommunalråd (S) Boden, hade hoppats på beslut om hur man långsiktigt skulle kunna jobba för ett bra flyktingmottagande. Han tycker att det är särskilt ömmande att förenkla familjeåterföreningar.

– Det är inte rimligt att ett barn sitter kvar i ett flyktingläger i Libanon medan mamman eller pappan väntar i Boden, det är inte humant , säger Inge Andersson.

Migrationsminister Morgan Johansson tillsammans med statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström har i veckan sagt att det är inte möjligt för Sverige att ha en väsentligt mer generös flyktingpolitik än övriga EU för då är risken överhängande att vi hamnar i 2015 års situation igen, men det är nåt som Inge Andersson inte håller med om.

– Inom vilket annat politikområde har vi lagt oss på lägsta nivån i EU? Inte inom miljön eller arbetslagstiftning, så varför ska vi göra det inom det här området, frågar sig Inge Andersson, kommunalråd (S) Boden.