Tusentals migranter räddade på Medelhavet i påsk

1:51 min

Omkring 8 500 migranter har tagits om hand och förts i säkerhet i Italien, men alla överlevde inte i de omfattande räddningsoperationerna.

8 500 migranter som kommer på båtar från Libyen på en enda helg är fyra gånger mer än på hela veckan innan och fem gånger mer än veckan dessförinnan.

Våren har kommit, och migranterna från Bangladesh, Eritrea, Sudan, Niger och Mali är desperata där de väntar i Libyen under slavliknande förhållanden. Och smugglarnas enda intresse är pengar.

Förmodligen fick denna kombination av orsaker smugglarna att nu sända ut tusentals migranter på rader av överlastade gummibåtar och ranka träbåtar och som gjorde helgen så hektisk.

"Räddningspersonalen arbetade oavbrutet" twittrade igår Carlotta Sami, talespersonen för FN:s flyktingorgan UNHCR, och frivilligorganisationer som Läkare utan gränser twittrade frågan "Var är EU?".

Räddningsoperationerna var otaliga, mestadels gick det bra, men en åttaåring hittades död, en gravid kvinna dog och ett tiotal drunknade.

Nyhetsbyrån Reuters fotograf, som var ombord på en av frivilligorganisationernas fartyg, vittnade igår om hur han helt enkelt fått släppa kameran för att i stället bidra i räddningsarbetet och dra upp människor från båtar och ur havet.

EU har nyligen avsatt pengar för att stärka Libyens kustbevakning och inlett utbildningar. Samtidigt berättar överlevande migranter om hur de blir kidnappade i Libyen och tvingas kontakta sina anhöriga för att de ska lösa ut dem ur smugglarnas grepp och om korrupta poliser.

Helt säkert kommer migrantbåtarna att bli många fler nu när vädret blir varmare och vattnet lugnare.