Dricksvattnet blev förorenat av fluorhaltiga kemikalier

7:19 min

För drygt tre år sedan upptäcktes substanser med samlingsnamnet PFAS i dricksvattnet för flera tusen personer i Ronneby kommun. En del av dem lever nu med höga halter PFAS i blodet. De har bildat en förening som också förbereder sig för rättsprocess om frågan vem som bär ansvar för att de förgiftats.

Ekots Anna Larsson och Annika Digréus har varit i Kallinge och mött de som druckit PFAS-vatten, och frågat ansvariga hur det kunde gå som det gjorde, när det som kallats den största miljöolyckan i Sverige på decennier skedde.

– Det är anmärkningsvärt, det är ju helt bedrövligt att en förening med 170 medlemmar ska behöva stämma ett vattenverk. Man kommer att titta tillbaka på det här och undra hur kunde det gå till i en demokrati, det är 2017, det är Sverige ... Hur är det möjligt?

Det frågar sig Herman Afzelius i Kallinge i Blekinge. Han är en av många tusen personer i Ronneby kommun, som genom åren fått sitt dricksvatten förorenat av fluorhaltiga kemikalier.

Drygt tre år har gått sedan den förorenade vattentäkten stängdes. Blodprover på drabbade Ronnebybor har i vissa fall visat mycket höga halter av fluorkemikalier i människor.

I hela Sverige har omfattande inventeringar gjorts av andra möjliga PFAS-föroreningar. Men än finns inga säkra metoder för att sanera varken jord eller grundvatten. Att rena dricksvatten är mycket dyrt och svårt.

Drabbade Ronnebybor har bildat PFAS-föreningen som ska processa om frågan om vem som tar ansvar för deras framtida hälsa. De inspireras av rättsprocessen i USA, där människor fått skadestånd efter att ha fått sitt dricksvatten förorenat av likartade fluorkemikalier.