DEBATT

Malin Crona: Tacka fan för att kvinnor tackar nej

Som journalist har jag många gånger försökt övertala kvinnor att uttala sig i olika ämnen, men tvingats respektera att de inte orkar ta konsekvenserna. Jag har själv tvekat att ställa upp. Funderat på om det är värt det.
   Det skriver frilansjournalisten Malin Crona, som har läst rapporten "Hot mot kvinnliga opinionsbildare" och föreslår en lista på åtgärder som hon tror kan förbättra debattklimatet för kvinnor.

”Sist jag var med drabbades jag av näthat.”

”Jag är trött på kommentarer om hur jag ser ut.”

”Ingen lyssnar ändå på mig. Men när en man säger exakt samma sak som jag sa för två minuter sedan nickar alla instämmande.”

Som journalist har jag många gånger försökt övertala kvinnor att uttala sig i olika ämnen, men tvingats respektera att de inte orkar ta konsekvenserna.

Jag har själv tvekat att ställa upp. Funderat på om det är värt det. Jag har hört mig själv säga ”jag vet inte om jag vågar uttala mig i det här sammanhanget”. För de elaka kommentarerna gör ont. Och det kan kännas väldigt ensamt.

När branschorganisationen Tidningsutgivarna och nätverket Klara K låter fråga tongivande kvinnliga skribenter i dagspress svarar sju av tio att de hotats eller trakasserats. Många har funderat på att byta yrke, eller låtit bli att skriva om vissa ämnen. (Läs rapporten här . Här skriver TU och Klara K en debattartikel i SvD om undersökningen)

Hot leder till att viktiga röster tystas och självklart måste polis och rättsväsende visa att samhället tar hoten på allvar. Men det finns också saker vi alla kan göra varje dag för att se till att kvinnor kan återta sin plats i det offentliga rummet.
   För några veckor sedan ordnade nätverket Geek Girl Meetup eventet ”Ta plats på scenen!” Syftet var att få fler kvinnor att tacka ja till intervjuer, paneldebatter, seminarier och andra publika arenor.
   Platserna tog slut på en gång. Alla som kom delade erfarenheter av att tystas och en rädsla för hot eller påhopp.

Bara några dagar senare höll Vian Tahir@slacktivisten, ett seminarium om hur man blir ”trollresistent.” Så gott som alla som deltog i det fullsatta frukostseminariet var kvinnor. Och det är inte en slump.
   Mönstren är tydliga.

Enligt henne är de som vill tysta andra ofta vita, medelålders män. Den grupp som känner sin maktposition hotad när andra röster ges plats i det offentliga samtalet. Det kan ske helt öppet, men också anonymt.
   De som kränks är kvinnor, minoritetsgrupper och de som står upp för människors lika värde. 

Och även om det inte alltid går så långt som till regelrätta hot om sexuellt våld så är de härskartekniker som används till för att tysta och skapa en känsla av osäkerhet.
   Kommentarer i syfte att förminska kvinnor genom att fokusera på utseende, ordval och kroppsspråk. Osynliggörande. Eller att helt enkelt avbryta, förlöjliga, eller flytta fokus.

Vi kan inte kräva av varje enskild kvinna att varje gång ensam bemöta en hel struktur och flock av missnöjda män. Vill vi ge alla röster en plats måste vi gemensamt hjälpas åt att bemöta dem som vill tysta kvinnor.
   Under Geek Girls event ”Ta plats på scenen!” inventerade vi några av de metoder som visat sig vara effektiva för att få fler kvinnor att tacka ja. Listan kan göras lång.

Här är tio saker du kan börja göra redan i dag:

 1. Synliggör och säg ifrån varje gång en kvinna blir utsatt för nedvärderande kommentarer om sitt sätt att prata, se ut eller framträda i stället för att diskussionen handlar om innehållet i det hon säger.
 2. Bilda nätverk som är beredda att ta över mejlkonton och konton i sociala medier för kvinnor som ställer upp i debatten. Googla varandras namn. Svara och bemöt oönskade kommentarer. Anmäl till dem som är ansvariga för olika forum.
 3. Erbjud att följa med till intervjun, seminariet eller paneldebatten och backa upp och håll koll på otrevliga kommentarer och påhopp.
 4. Polisanmäl alla uttalade hot. Hjälp varandra att anmäla. Ta skärmdumpar på hot mot andra kvinnor. Den som är utsatt ska inte själv behöva ta del av alla hot. Som arbetsgivare måste du ha tillräcklig kompetens och rutiner för att hantera hot och kränkningar, så väl under arbetstid som vid andra tider på dygnet.
 5. Undvik att kalla intervjupersoner och paneldeltagare för ”experter”. En kvinna som framställs som ”expert” blir lätt villebråd för den som letar fel. Beskriv i stället konkret vad en person har för erfarenhet och kompetens och varför hon är med i sammanhanget.
 6. Tacka nej till helmanliga paneler.  
 7. Skapa listor över kvinnor som kan vara med.
 8. Stötta kvinnor som hamnar i blåsväder. Nätverket Klara K delar årligen ut ”pingvinpriset” för att uppmärksamma kraften i att stötta den som hamnat utanför.
 9. Skriv stöttande kommentarer om du ser att någon råkar illa ut.
  Gilla kommentarer som stöttar personer som aktivt försöker bemöta hotfulla, hatiska och nedvärderande inlägg.
 10. Öva på att tacka ja. Svara: ”Det låter intressant – berätta mer!” Fråga så mycket du behöver veta för att kunna förbereda dig och aktivera ditt nätverk. 


Och om du verkligen inte kan själv – tipsa om en annan kvinna! Det är ok att växeldra. Rusta föreningar, styrelser och organisationer så det alltid finns minst två kvinnor som kan hjälpas åt att svara när media eller andra ringer.

 

 

Denna text är ett debattinlägg och skribenten ansvarar för sina åsikter.