Experten: Vad din profilbild säger om dig

5:56 min

Är profilbilden tagen av ett proffs signaleras professionalism, är ni flera på bilden förvirring. Och du ska nog inte ha en bild på dig själv som barn på Tinder eller Linkedin.

En profilbild på två eller flera personer kan vara problematisk, speciellt på till exempel Linkedin och Tinder, förklarar Angela Ahola, doktor i psykologi, psykolog och som har skrivit en bok som heter "Konsten att göra intryck."

Är det många personer på en profilbild kan det vara svårt för betraktaren att veta vem som är vem på bilden. 

En annan typ av profilbild är bilder från förr, exempelvis på sig själv som barn. Men det kan också vara förvirrande, enligt Angela Ahola.

– På Facebook kan det vara en kul bild att ha, säger Angela Ahola.

Men på Tinder, där man kanske vill attrahera en potentiell partner, ska man nog ha en annan bild. Det gäller även Linkedin.

Man ska också vara medveten om att framtida arbetsgivare även kommer kolla alla sociala medier när de ska anställa dig. Så det kan vara bra att tänka på det när man lägger upp bilder på andra sociala medier också, tipsar Angela Ahola.

En annan sak som kan vara problematiskt med en bild från förr är att det kan vara svårt att få grepp om vem du är – är det du som barn? Eller är det ditt barn på bilden? 

Har du en profilbild som är tagen av ett proffs signalerar det professionalism, förklarar Angela Ahola.

– Men samtidigt ska man tänka på vinkeln. Man kan ta bild uppifrån, rakt framifrån eller nerifrån. Vill man framställa en person som mäktig så tar man den nerifrån. Tar man den uppifrån ser man lite mindre ur, säger Angela Ahola. 

Ska man ta en ny profilbild är det viktigt att tänka på vilket mål du har med din bild, vad är det du vill att bilden ska förmedla?

Lyssna på hela intervjun med Angela Ahola i spelaren ovan.