
Rekordskadestånd till PFAS-förgiftade i USA
Ett rekordskadestånd på sex miljarder kronor ska betalas av företaget Dupont i USA som förorenat dricksvatten för minst 100 000 personer via utsläpp från en teflonabrik. Det handlar om högflourerade ämnen i vattnet som bland annat ökar risken för vissa former av cancer.
Samma typ av kemiska ämnen förekommer också i bland annat brandskum och har förorenat dricksvatten för tusentals svenskar.
I 70 år höll kemijätten Dupont på att släppa ut det högflourerade ämnet PFOA genom skorsten, via avfall och direkt i avloppsvatten till Ohiofloden. Totalt minst 700 ton av en kemikalie som inte bryts ned på tusentals år och ansamlas i kroppen.
En vetenskaplig studie på 70 000 av de drabbade i Parkersburg West Virginia visar att risken kraftigt ökade för testikel- och njurcancer, höga kolesterolvärden, sköldkörtelskador, högt blodtryck och tarmsjukdomen ulcerös kolit.
I flera rättsprocesser har Dupont dömts att betala mångmiljonskadestånd till enskilda drabbade och just nu håller man på att betala ut skadestånd till 3 500 personer på sammanlagt sex miljarder kronor.
En av de som drabbats är 73-åriga Earl Botkin som tvingats operera bort sin tjocktarm bland annat. Han kan aldrig sova en hel natt igen och inte resa till sina barnbarn.
– En del har dött av det förgiftade vattnet och nu betalar de oss för att slippa mer ansvar, men verkar inte bry sig att jag måste leva med en stomipåse resten av mitt liv, säger Earl Botkin.
Dupont säger i ett skriftligt uttalande att man inte gjort något fel och värnat människors hälsa, men läckta företagsdokument tyder på att man redan på 1960-talet kände till att högflourerade ämnen gav skador på försöksdjur.
En brottsutredning i Holland pågår nu mot Dupont för att vattnet förgiftats med samma kemikalier där och i USA pågår flera rättsprocesser mot andra bolag för liknande utsläpp.
I en rapport från motsvarande Riksrevisionen (Government Accountability Office) i USA så varnas försvarsmakten där för att läckage från brandskumsanvändning med PFAS kommer att kosta stora summor i sanering runt flygbaser framöver.
Hör mer i ett längre reportage i vetenskapsradion Klotet i dag 14.03.