Ronnebybor som druckit giftigt vatten undersöks

1:54 min

Ronnebybor som fått dricksvatten förorenat med miljögifterna PFAS, har högre halter PFAS i blodet än de boende i USA som nu fått höga skadestånd.

Höga skadestånd har betalats ut till människor som fått sitt dricksvatten förorenat av miljögifter i USA.

Nu pågår omfattande undersökningar av de boende i Ronneby som också druckit vatten med så kallade PFAS-ämnen. Hittills har studierna visat att många i Ronneby utsatts för mer miljögifter än invånarna i West Virginia. 

– Om man räknar på den totala halten av PFAS-ämnen så ligger de högre än den amerikanska C8-befolkningen, säger Kristina Jakobsson som är professor i miljömedicin vid Göteborgs universitet.

I USA har en mycket omfattande vetenskaplig undersökning gjorts av de 70 000 som drabbats, den så kallade C8-studien. Den visar att risken ökade kraftigt för testikel- och njurcancer. De som bott i området hade också högre risk för ökade kolesterolvärden och sköldkörtelskador, bland annat.

Men eftersom de boende i Blekinge inte utsatts för exakt samma kombination av ämnen i PFAS-gruppen så går det inte att dra slutsatsen att riskerna är likadana i Blekinge som i USA, säger Kristina Jakobsson. Och än så länge vill forskarna inte säga mer om vad de kommande resultaten kan komma att visa.

– Forskning tar alltid mycket längre tid än man hoppas att det ska ta, och jag har stor förståelse för att man vill veta nu vilka hälsoeffekter det här har haft. Och de svaren har vi inte än. Och jag kan sannerligen förstå den frustrationen över att vi inte kan ge svar än.

Nu vill forskarna gå vidare och titta på hur de här miljögifterna kan påverka barnens utveckling, berättar Kristina Jakobsson.

Men man vill också veta mer om vad man kan lära sig av händelsen, säger hon.

– Hur kunde det här hända, att man inte upptäckte det här långt tidigare? Vad händer när man plötsligt en dag i december får veta att ett av kommunens vattenverk har spridit förorenat vatten?