Hela reportaget om de PFAS-drabbade i USA

9:11 min

Den amerikanska kemijätten DuPont har lovat betala ut mer än sex miljarder kronor till 3500 personer som stämt företaget för att ha förgiftat deras dricksvatten med det högflouerade ämnet PFOA från företagets teflonfabrik. En vetenskaplig panel har visat att bland annat vissa former av cancer är mycket vanligare hos dem som druckit vatten med industrikemikalien.

1948 startade den amerikanska kemijätten Dupont sin teflonfabrik i Parkersburg och började tillverka stekpannor med mirakelbeläggningen teflon till hela världen. För att stekytan skulle bli så hal att vare sig fett, vatten eller smuts fastnade började man importera stora mängder av den högflourerade kemikalien PFOA från ett annat amerikanskt storföretag - 3M.

Upp ur skorstenarna på fabriken bolmade PFOA, ut från avloppsrören och ned i Ohiofloden forsade like mycket och så dumpade man också en hel del på landbacken som grävdes ned och snart började läcka till grundvattnet. Minst 700 ton av det miljö- och hälsofarliga ämnet spreds på det här sättet till miljön.

DuPont säger i en skriftlig kommentar till Klotet att man inte gjort något fel utan hela tiden agerat ansvarsfullt och prioriterat arbetarnas och de omkringboendes hälsa och säkerhet.

Sju mil från fabriken i ett vackert rött tegelhus med vita pelare, i en välskött trädgård med vindspel och pool bor Gwen och Earl Botkin.
– Vi trodde att vi hittat vårt drömhem när vi flyttade hit för 25 år sedan berättar Gwen Botkin när hon öppnar dörren.

Med sitt bruna kortklippta hår ser hon betydligt yngre ut än sina 75 år. Vi renoverade så mycket vi orkade så snart vi kommit hem från jobbet, berättar Gwen. Men plötsligt orkade Earl ingeting, han som alltid varit frisk som en nötkärna, la sig bara på soffan för att vila.

Earl Botkin gick till doktorn och fick veta att han hade problem med sin sköldkörtel och dessutom högt blodtryck och skyhöga kolesterolvärden som han fick medicin för. Men det skulle bli värre:

Earl Botkin fick ständiga blodiga diarréer. Han måste stiga upp fyra på morgonen för att hinna med åtskilliga toabesök innan han skulle iväg till arbetet. Han vågade inte äta på hela dagen eftersom hans jobb som statlig husinspektör krävde att han körde bil långa sträckor. Läkaren konstaterade att han fått tarmsjukdomen Ulcerös kolit där tjocktarm och ändtarm blöder. Earl Botkin började gå på starka doser av kortison, svullnade upp i ansiktet, blev retlig och deprimerad, men försökte jobba på för att kunna betala av huslånet.

Samtidigt märkte en bonde intill teflonfabriken hur det låg döda fåglar och döda hjortar på hans mark. Så började korna få cancersvulster och födde bara dödfödda missbildade kalvar hela bunten. Bonden misstänkte starkt att det var någon sorts gift som fabriken dumpat på avfallsupplaget intill hans gård, så han bestämde sig för att stämma DuPont.

Det fick många grannar och vänner i församlingen att vända honom ryggen. Fabriken försörjde ju tusentals familjer i trakten och man biter inte den hand som föder en i en trakt med svag ekonomi. Men en advokat tog sig an fallet och lyckades till slut få tusentals personer att ansluta sig till en grupprättegång mot DuPont.

För det visade sig vara många som fått mystiska sjukdomar i trakten och hälsomyndigheterna har börjat mäta höga halter av PFOA i mångas dricksvatten. Det slutade med att DuPont förlorade, företaget tvingades bekosta dyra reningsverk och betala 700 miljoner kronor i skadestånd. Domstolen beslöt att pengarna skulle användas till en jättelik medicinsk undersökning av alla som druckit förorenat vatten med omfattande blodprovstester och sjukdomshistoria. En vetenskaplig panel av epidemiologer utsågs för att se om de kunde hitta några samband.

Doktor Paul Brooks hade uppdraget att leda hälsoundersökningen av totalt 70 000 personer. Hos männen fann man bara sex fall av testikelcancer, men eftersom det är en ovanlig cancerform så var det ändå det starkaste sambandet. Alldeles för många som druckit vattnet hade också njurcancer, höga kolesterolvärden, fel på sköldkörteln, högt blodtryck under graviditet eller tarmsjukdomen ulcerös kolit.

Earl Botkin hade med andra ord fått tre av sex sjukdomar där man kunde fastslå ett samband med PFOA-vattnet. Fast Gwen hade ju inte blivit sjuk, så kemikalien verkade slå individuellt och påverka många organsystem även i relativt låga halter.

– Det är fruktansvärt vad DuPont gjort anser Gwen Botkin. Att man i ett av de mest utvecklade länderna på jorden inte ska kunna lita på sitt dricksvatten och att företaget vetat om att de dumpat något som var farligt.

I rättsprocessen har det framkommit att företaget själva sa att man måste dumpa skiten och kallade PFOA för djävulen. Redan under 1960-talet upptäckte DuPonts forskare att PFOA ledde till leverförstoring hos försöksdjur. På 1980-talet hade 3Ms forskare sett att kemikalien ledde till fosterskador och skickade rapporten till DuPont. Företagets medicinske chef sa att man nog borde skydda åtminstone de anställda. Gravida fick inte längre jobba nära kemikalierna.

I smyg tog man prov på grundvattnet i området och upptäckte höga halter. Men företaget varnade vare sig de anställda eller omkringboende. Miljömyndigheten EPA bötfällde DuPont med 160 miljoner kronor för att ha hemlighållit hälsoriskerna. Först för två år sedan fasade företaget till slut ut kemikalien från tillverkningen. Numer används den istället i stor skala i teflonfabriker i Kina.

Efter att DuPont förlorat flera rättsprocesser och tvingats betala hundratals miljoner kronor till enskilda så har företaget nu gjort upp med 3500 omkringboende i Parkersburg som erbjuds att dela på drygt sex miljarder kronor i skadestånd. En av dem är Earl Botkin.

– De köper sig fria för en billig peng och ingen chef som satte girighet före folks hälsa verkar behöva skaka galler, konstaterar Earl Botkin. Men trots att han kanske inte får så mycket pengar så lär han ta erbjudandet.
– Jag är 73 år, säger Earl Botkin och sväljer hårt medan ögonen tåras.

Han ursäktar sig. Jag är ingen lipsill. Vill du ha lite kaffe undrar han och snyter sig. Vattnet är numer renat med kolfilter med så låga nivåer av PFOA att det är säkert. Gwen har bakat chokladmuffins, men själv tar han ingen.

Earl Botkins blödande tjocktarm har opererats bort. Istället har han en påse på magen som måste tömmas många gånger om dagen och på natten också. Han kommer aldrig mer få sova en hel natt. Alla planer han och Gwen hade om att resa när de gått i pension och hälsa på barn och barnbarn som bor i andra delstater, blir det inget av. Han kan inte längre göra sådant han älskar, som att jaga, hugga ved, fiska eller bada i poolen på tomten.

Just nu pågår också en rättsprocess i Holland på Duponts fabrik där som även den släppt ut PFOA som grannarna fått i sig. Slutligen frågar jag vilka råd de vill ge till de svenskar som också fått sitt dricksvatten förorenat av samma sorts högflourerade ämnen fast från brandskum under övningar på flygflottiljer intill? Som de boende i Kallinge i Blekinge som gått till domstol.
– De kan ju luta sig mot de vetenskapliga studier här i USA som visar på vilka sjukdomar man kan få, svarar Earl Botkin.

Johan Bergendorff
johan.bergendorff@sr.se