Turkiet på väg mot dödsstraff

1:52 min

I Turkiet är dödsstraff åter på agendan. President Erdogan vill, stärkt av segern i folkomröstningen, ta ett steg mot ett återinförande. Trots att det skulle kunna sabotera landets EU-förhandlingar.

– Jag tycker att dödsstraff kan återinföras när det gäller till exempel sexualbrott, säger studenten Rumeysa Akay.

Efter segern i folkomröstningen i söndags sade president Erdogan återigen att han är redo att återinföra dödsstraff i Turkiet. Politiska förhandlingar ska påbörjas, och om det inte finns tillräckligt stöd i parlamentet, blir det folkomröstning också om dödsstraffet.

Frågan har funnits på agendan i Turkiet ända sen det misslyckade kuppförsöket i juli.

– Jag vill att det röstas om det, och att det återinförs, säger en 20-årig Istanbulbo som inte vill uppge sitt namn. Även innan kuppförsöket fanns många som ville införa dödsstraff, men efter dubblades den siffran, säger han.

EU däremot har uttryckt oro över Erdogans ambitioner. Om Turkiet, som påbörjade förhandlingar om EU-medlemskap 2005, tar steg mot dödsstraffet igen är det en tydlig signal om att man inte längre är intresserat av att bli en del av EU, enligt företrädare för unionen.

Det här är inte bara en röd linje, det är den rödaste av linjer, sa EU:s talesperson Margaritis Schinas i går, och Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel har sagt att ett införande att dödsstraffet skulle innebära slutet för Turkiets europeiska dröm.

En opinionsundersökning, som genomfördes direkt efter kuppförsöket, visar att anhängarna av Erdogans parti AKP är klart för ett införande av dödsstraff. Bland turkiska väljare överlag är det mer uppdelat.

En som är tveksam till dödsstraff är Ezgi.

– Det borde inte införas. Dödsstraff kan accepteras i länder med ett välfungerande rättssystem men det har vi inte i Turkiet, säger hon.