Så kapar ortopedkliniken operationsköerna

1:58 min

Väntetiden för höft- och knäledsoperationer minskar på sjukhuset i Västerås. Inga planerade operationer har strukits sedan januari, säger ortopedklinikens verksamhetschef Martin Andersson.

I december tror överläkaren Martin Andersson att västmanlänningarna högst ska behöva vänta i sex veckor på en höft- eller knäledsoperation.

– Om man jämför med november, december i fjol då vi strök ungefär 50 patienter på grund av platsbrist - det vill säga det fanns inga vårdplatser på avdelningen - så har vi inte haft en enda strykning under de här fyra månaderna och det är rätt imponerande, säger Martin Andersson.

Det är flera åtgärder som kliniken gjort och som bidragit till att väntetiden minskar. Kliniken jobbar aktivt med snabba patientflöden och att se det friska hos patienten.

Det som verksamheten har i fokus är patienten, säger ortopeden Thomas Ekblom, som även är slutenvårdschef på ortopedkliniken.

– Största förändringen är attityden gentemot patienten och att patienten ska vara mer delaktig i sin vård.

För patienter som opererar sin höft-knäled eller rygg så har tiden på sjukhuset minskat sedan årsskiftet, enligt Thomas Ekblom:

– Själva operationen är inga stora skillnader. Det som är skillnaden är att patienten kommer upp tidigare. Får sitta redan vid uppvaket och är uppe och står redan efter några timmar.

– Den stora skillnaden för mig är när jag kommer tillbaka till avdelningen, när jag möter mina patienter i korridoren eller när de sitter i matsalen och äter. 

– Förut låg dom alltid till sängs. Det gjorde dom minst ett dygn och det är jätteskillnad. Ofta går patienten hem dagen efter, säger Thomas Ekblom till P4 Västmanland.

Att kliniken tagit bort morfinpreparat och ersatt det med andra läkemedel har gjort att patienterna inte är lika yra och illamående och patienterna klarar därför av att stå upp tidigare, säger Thomas Ekblom.

Med hjälp av en app som patienten kan ladda ner i sin mobil är patienterna på ortopedkliniken mer delaktiga än tidigare.

– Man kan få information och påminnelser om att nu är det dags att ta din medicin eller att det är dags att sluta ta sin blodförtunnade medicin tre dagar innan operation.

– Vi ringer även upp efter några dagar efter operation och frågar om allt har fungerat. Hittills så verkar alla nöjda, säger Thomas Ekblom.

Ortopedkliniken är också en av tre nominerade från Region Västmanland till tävlingen "Guldskallpellen" som går till årets förnyare inom sjukvården och som tidningen Dagens Medicin står bakom.

Appen som kliniken utvecklat och infört är man först i Sverige med. Totalt är 48 bidrag nominerade från hela Sverige.

När det gäller väntetider för höft- och knäledsoperationer så klarar inte ortopedkliniken att leva upp till vårdgarantins mål när det gäller väntetider. Väntetiden är idag fyra-fem månader. Väntetiden har dock kortats från tidigare sju månader med de åtgärder som nu gjorts på kliniken. Målsättningen är att väntetiden ska vara högst sex veckor i jul, säger Martin Andersson.