Nazistisk banderoll vid Hogstorp

Tidigt i morse upptäcktes att en banderoll med texten ”Grattis Hitler” hade hängts upp över E6 vid Hogstorp. Även i Malmö, Eskilstuna och Stockholm har liknande aktioner skett.

Polisen har tagit ner banderollen vid Hogstorp och ska nu undersöka den för att försöka hitta spår efter den som har satt upp den.

Brottet klassas som hets mot folkgrupp.

Även i Munkedal har ett nazistiskt budskap upptäckts – en flagga med ett hakkors hissades vid Munkedals kyrka.

– De hade hissat flaggan i vår egen flaggstång, säger Hans Olof Hansson, kyrkoföreståndare för Munkedals kyrka till P4 Väst. Händelsen är polisanmäld.

Under natten har hakkorsflaggor hissats vid Sydsvenskans tidigare kontorshus i Malmö och vid Center Syd utanför Löddeköping. I Eskilstuna försökte två personer göra samma sak, men de sågs av polis. 

– En mycket observant kollega såg vad som hände i våra övervakningskameror, säger Lennart Ahlin, vakthavande befäl vid Sörmlandspolisen.

Polisen kan i realtid se det som sker på Fristadstorget i Eskilstuna. En 22-årig man togs in till förhör, medan den andra personen lyckades undkomma. Brottsrubriceringen är försök till hets mot folkgrupp.

I Stockholm har någon sett en man sätta upp banderoller på ett staket uppe på Fredhällstunneln med ett budskap som innebär hets mot folkgrupp, skriver polisen på sin hemsida. Polis åkte till platsen för att ta ned banderollen och en anmälan har gjorts.