
Regler för fluorhaltigt släckskum dröjer
Det är fortfarande tillåtet med fluorhaltiga brandsläckskum. Förslag om skärpta regler som ska skydda miljön har kritiserats för att vara tandlösa.
För ett år sedan föreslog Kemikalieinspektionen skärpta regler: att man måste samla upp högfluorerat brandsläckskum när det används – men med några undantag, bland annat för Försvarsmakten, att slippa samla upp skummet vid sina brandövningar.
Kemikalieinspektionens förslag har fått kritik för att vara ineffektivt eftersom fluorskum då kan fortsätta släppas ut.
Planen var att reglerna skulle gälla från 1 januari i år, men de dröjer.
Försvarsmakten kommer att behöva fortsätta använda högfluorerade skum för att hinna släcka brand i exempelvis JAS-plan, säger flottiljchef Lars Bergström vid F17 i Kallinge.
– Det är ett litet flygplan med ganska mycket bränsle, piloten sitter grensle över motorn, och det är ett kolfiberflygplan som brinner väldigt fort. Detta gör ju att man snabbt måste vara på plats, säger Lars Bergström.
– Dessutom kan ett ju ett militärt stridsflygplan vara bestyckat med explosiva varor. Det gör att vi mycket, mycket snabbt måste kunna släcka bränder.
Kallinge blev ett ofrivilligt exempel på riskerna med högfluorerade brandsläckskum. I många år förorenade kemikalier från flottiljens brandövningsplats den kommunala vattentäkten i närheten.
Olyckan ledde till att riskerna med de fluorhaltiga kemikalierna, PFAS, mer började uppmärksammas.
Flygvapnet brandövar numera på en plats i Sverige – i Halmstad.
Halmstad kommun kritiserar de undantag som föreslagits för försvarets brandövningar.
Precis som i Kallinge har Halmstad en vattentäkt i närheten av flygflottiljen. Dricksvattnet bör skyddas, säger kommunrådet Henrik Oretorp (C):
– Vi är rädda om de vattentäkter vi har.
Varför har ni en vattentäkt precis intill en övningsplats, det finns väl lämpligare ställen?
– Det är väl tvärtom, du får ställa frågan varför det finns en övningsplats precis intill vår vattentäkt. En vattentäkt är inte så lätt att hitta och definitivt inte att flytta. Det tror jag en övningsplats är, säger Henrik Oretorp.
Miljöminister Karolina Skog säjer till Ekot att nya regler är på väg, men hon är inte redo att förbjuda fluorskum helt:
– Det är inte alls en enkel fråga att förbjuda visst skum. Vi kan självklart aldrig ha en period där Försvaret eller Räddningstjänsten står utan effektiva material.