Protester hotar inte Viktor Orbán

6:32 min

Den senaste tiden har Ungern sett de största regeringskritiska demonstrationerna på mycket länge. Nya lagar som kritiker menar är ett steg bort från demokratiska principer har fått tiotusentals ungrare att gå ut och protestera. Men i Ungern menar bedömare att den här typen av protester inte biter på premiärminister Viktor Orbán - han riktar i första hand in sig på sina kärnväljare.

I rulltrapporna upp från och ner till Budapests tunnelbana, i tunnelbanans vagnar, på gator och torg syns den vita handflatan i den röda stoppskylten överallt. "Låt oss stoppa Bryssel!" Står det med stora bokstäver. Det är den ungerska regeringens senaste i raden av affischkampanjer som den här gången gör reklam för en "nationell rådgivning" där Ungerns medborgare tillfrågas om vad de tycker om att EU, Bryssel, vill tvinga på landet politik av olika slag som landet inte själv har valt. Som att ta emot flyktingar, till exempel.

På torget ovanför en av tunnelbanestationerna står Gabor och väntar på spårvagnen och säger att den där kampanjen inte är hans stil, han slängde brevet från regeringen i papperskorgen.

– Det här har ingenting med riktig demokrati att göra. Det är ett populistiskt verktyg. Så enkelt är det, säger Gabor.

Fast Ungerns regering och premiärminister Viktor Orbán bryr sig inte om vad väljare som Gabor tycker. De bryr sig om väljare som Zoltán Nemed. Han står en bit bort på samma torg med en pappmugg kaffe i handen. Han håller med om det som står i den nationella rådgivningskampanjen och han ska svara. Han gillar premiärminister Viktor Orbán.

– Han står för ett starkt ledarskap som det här landet behöver, säger Zoltan Nemed.

Sedan 2010 har Viktor Orbán varit Ungerns premiärminister och tack vare en stor majoritet i landets parlament har regeringspartiet Fidesz kunnat utforma politiken efter eget tycke. Det har bland annat inneburit mer centralstyrning, ökad kontroll över medier och rättsväsende och en lång rad lagar som i omvärlden och i regeringskritiska kretsar i Ungern beskrivits som antidemokratiska, eller, när det kommer till flyktingpolitiken, som inhumana.

Just nu är en lag på gång som ska kräva av ickestatliga organisationer som får pengar från utlandet att registrera sig som "utlandsfinansierade". En annan ny lag som kritiker menar kan bli dödsstöten för det ungersk-amerikanska Centraleuropeiska universitetet, känt för sin liberala hållning, har fått tiotusentals människor att demonstrera i Budapest den senaste tiden.

Premiärminister Viktor Orbán säger att de som demonstrerar går i utländska krafters ledband, att de motarbetar Ungerns nationella intressen. Demonstranterna är inte hans väljare, han behöver inte bry sig om dem. Det räcker med att omkring två miljoner av Ungerns omkring åtta miljoner röstberättigade stöder hans parti för att säkra en övertygande majoritet i parlamentet. Valsystemet är utformat så, att det automatiskt gynnar det parti som får flest röster i valet, säger Róbert László, valexpert vid tankesmedjan Political capital i Budapest.

– Det parti som segrar i valet får oproportionerligt många fler mandat i parlamentet än övriga partier.

Fast det här, säger Róbert László, är i sig ingeting odemokratiskt. Systemet är utformat så och skulle på motsvarande vis gynna oppositionen om de fick flest röster i ett val.

Men det gör, säger han, att Viktor Orbán och hans regering inte bryr sig så mycket om vad kritikerna säger. Istället riktar de in all sin kraft på de trogna väljarna som uppskattar den nationalistiska retoriken, som ogillar invandring från muslimska länder och som tycker om hur regeringen opponerar sig mot Bryssel.

Miklós Szánthó som är direktör för det konservativa och regeringsvänliga forskningsinstitutet Center for Fundamental Laws i Budapest håller med. Viktor Orbáns regering bryr sig inte om vad den intellektuella eliten i Budapest säger. De allra flesta i den gruppen, säger han, är vänstersinnade och liberala. Och de företräder inte vad majoriteten i Ungern tycker.

Men när det kommer till den nya lagen, som kritiker menar är specialdesignad för att driva det Centraleuropeiska universitetet ur landet, kan Viktor Orbán ha begått ett sällsynt misstag. Till protestkören har också många traditionella Orbanväljare ur den konservativa intellektuella eliten anslutit sig. Som ekonomen László Czaba, själv professor vid det Central europeiska universitetet i Budapest. Efter valet 2010 var han ekonomisk rådgivare åt regeringen. Då, säger László Czaba, agerade Viktor Orbán mer som en statsman med en tydlig idé om vilket slags Ungern han ville ha. Nu handlar allt istället om ett slags politiskt spel där statsmannaskapet, enligt László Czaba, saknas helt.

Fast på grund av att valsystemet är utformat som det är och på grund av en mycket splittrad och svag opposition i landet ser han ändå inga större hot mot Viktor Orbán och hans regering. De allra flesta som är ute och demonstrerar nu har i dag inget parti att rösta på om det vore val i dag, säger han.