Därför klarar nakenråttan att hålla andan i 18 minuter

1:39 min

Afrikanska nakenråttor kan klara sig helt utan syre under lång tid. Det visar en ny studie i tidskriften Science, och forskarna hoppas att resultaten i förlängningen ska kunna hjälpa människor som drabbas av syrebrist som vid stroke och hjärtsjukdom.

Den afrikanska nakenråttan är en märklig liten skrynklig gnagare helt utan päls. Deras stora underjordiska tunnelkolonier liknar kanske mest hur myror lever. Att den där nere tvingas klara sig med lite syre har varit känt sedan tidigare.

– Den dåliga biten med att bo i stora antal i underjorden är att de använder upp nästan allt syre, säger biologen Thomas Park som lett studien.

Men Thomas Park och hans kolleger blev förvånade när de märkte att nakenråttorna kunde klara hela 18 minuter utan något syre alls. De blev medvetslösa, men när syret släpptes på igen vaknade de till som om inget hade hänt.

Något som förvånade forskarna ännu mer var hur djuren klarade syrebristen. Vi människor och andra djur måste ha syre för att få fram glukos som energi till cellerna, annars dör våra hjärnor och hjärtan.

Men nakenråttorna kan i stället helt utan syre använda sockerämnet fruktos direkt som bränsle i cellerna. Det här är något som annars bara växter klarar av. På det sättet har de löst ett problem som den medicinska forskningen ännu inte har klarat av.

Forskarnas förhoppning är att nakenråttornas beteende kan bli till nytta för sjuka människor som drabbas av syrebrist i organ.

– Det gäller hur man ska förlänga överlevnadstiden för en patient som drabbats av exempelvis en hjärtattack eller en stroke. För närvarande har vi bara 3-5 minuter innan vi ser hjärncelldöd, säger Thomas Park.

– Men om vi på något vis kan använda fruktos på ett liknande sätt som nakenråttorna så kan vi förmodligen förlänga det till tiotals minuter, säger biologen Thomas Park.

Referens: Thomas Pak et al. Fructose -driven glycolysis supports anoxia resistance in the naked mole-rat. DOI:10.1126/science.aan1505