Han väntas bli Norges nästa statsminister

1:28 min

Norges högerregering verkar få svårt att sitta kvar efter valet den 11 september. Om man ska tro opinionsmätningarna kommer socialdemokraten Jonas Gahr Støre bli Norges nästa statsminister.

Jonas Gahr Støre höll i dag tal inför Arbeiderpartiets landsmöte i Oslo – ett tal där han kritiserade statsminister Erna Solbergs uttalande om att "inte göra politik av ökade skillnader".

– Om vi inte politiserar ökade skillnader mellan fattiga och rika, mellan stad och land, mellan de med och utan jobb, mellan kvinnor och män, mellan homosexuella och heterosexuella, mellan nya och gamla norrmän – då går det illa, kära landsmöte!

Det handlade mycket om skillnader i samhället i Jonas Gahr Støres tal. Han kritiserar den nuvarande högerregeringen för att prioritera stora skattelättnader för de rikaste före att satsa på Norges välfärd. Då ska man komma ihåg att Arbeiderpartiledaren själv är en av Norges rikaste politiker med en mångmiljonförmögenhet.

Arbeiderpartiet har tappat en del väljarstöd på sistone och ligger nu ungefär i nivå med förra valets knappa 31 procent. 2013 gjorde partiet sitt näst sämsta val i modern tid. Ändå tyder det mesta på ett regeringsskifte vid valet i september, främst för att Arbeiderpartiets tänkta koalitionspartner Senterpartiet går kraftigt framåt.

Sentern har nästan fördubblat sitt stöd det senaste halvåret, lyft av att spänningar mellan stad och land har växt fram till en av de mest laddade valfrågorna här i Norge.

Den högerledda regeringen hoppas å sin sida få hjälp i valrörelsen av att Norges ekonomi nu är på väg upp igen efter de stora problem som de senaste årens oljeprisfall har inneburit.