ERICSSON

Uppsägningen från Ericsson gav Willy en ny chans

1:32 min

Willy Rissanen är en av dem som drabbades av Ericssons uppsägningar i vintras. För honom blev det en chans att satsa på sitt drömyrke.

Det har gått fem månader sedan de anställda på Ericsson fick beskedet att 460 tjänster skulle bort från Borås, eftersom företaget tänkte flytta en del av tillverkningen till Ungern. En av dem som drabbades är Willy Rissanen.

Trivdes på Ericsson
Den 27 februari började han den sex månader långa utbildningen till grävmaskinist, nästan på dagen efter att han slutat sin anställning på Ericssons lager- och logistikavdelning i Borås. Där hade han jobbat i fem år och trivdes bra. Men i november kom det första varselbeskedet till personalen. 

– Det var väldigt mycket känslor. Många hade varit där i många år. Men jag är fortfarande ung så för mig var det kanske lite lättare.

Betald utbildning
Sedan varslet kom har många insatser satts in för att hjälpa dem som blir av med jobbet vidare till nya anställningar eller utbildning. Willy Rissanen får full lön i 13 månader och slipper att ta studielån. Och han är väldigt nöjd med stödet från sin förra arbetsgivare.

– Jag är väldigt nöjd. De samarbetar med Startkraft som ska hjälpa oss ut i arbetslivet. Om jag inte hade gått utbildningen hade jag garanterat kunnat ha jobb.
Om ett halvår är Willy förhoppningsvis färdig grävmaskinist, en gammal dröm som nu blir verklighet.

Det är en gammal dröm som nu blir verklighet.

Ljus arbetsmarknad
Drygt 400 tvingas lämna Ericsson efter varslet i höstas. Men framtiden ser ljus ut för dem. Runt 100 personer har redan fått nytt jobb.

– Det går bra för de allra flesta. Det finns ett väldigt stort sug efter yrkesetablerade tjänstemän, säger Jonas Björkman som är regionchef på Trygghetsrådet i Borås.

Bland 227 uppsagda tjänstemän har 59 redan hittat nya anställningar och för resten, som många fortfarande jobbar kvar på Ericsson, väntar en hoppfull arbetsmarknad.

– Jag har jobbat på Trygghetsrådet sedan 2004 och har knappt sett en sådan bra konjunktur och arbetsmarknad som vi har just nu. Sjuhärad är extra bra, säger Jonas Björkman.

TIPSA OSS: Hur har det gått för dig?