Önnestad

Pollare får nytt användningsområde efter Stockholms-attentatet

8:43 min

Tekniken med höj- och sänkbara pollare har funnits länge. Men från att i första hand ha varit till för att förhindra okynneskörning och inbrott, diskuteras de nu i ett nytt sammanhang: Som säkerhetsåtgärd mot terror.

I utställningshallen på Saferoad Smekab i Önnestad, ett företag som tar fram produkter för offentliga miljöer, drar en genomskinlig monter blickarna till sig.

I montern får man en tjuvtitt på hur det ser ut under marken där höj- och sänkbara pollare finns. Den tekniska lösningen med den stora hydrauliska cylindern göms i verkligheten i en plåtbehållare som i sin tur gjuts in i ett stort, underjordiskt betongfundament.

- Det finns olika klassificeringar, men de tuffaste pollarna står emot en lastbil som kör i 70-80 kilometer i timmen. Det finns filmer på Youtube som är ganska otäcka, där man ser hur pollaren står kvar men lastbilen stannar och förstörs, säger Thomas Rydhagen, som är vd på företaget.

Pollarna är praktiska som trafikhinder, eftersom de kan höjas och sänkas automatiskt, beroende på vilket fordon som närmar sig. Bussar och varutransporter släpps fram, men inga andra.

- Vi har varit förtjusta i räcken här uppe i Norden när vi ska stänga av områden, men räcken hindrar även annan trafik, som cyklar och fotgängare. I framtiden tror jag att vi får se mindre räcken och fler pollare, de ger ett luftigare intryck och är mer praktiska, funderar Thomas Rydhagen.