RECENSION – LITTERATUR

Äktenskapliga dödsryckningar hos Safran Foer

2:25 min

"Här är jag" är författaren Jonathan Safran Foers första roman på elva år. Det är ett imponerande verk om ett äktenskaps dödsryckningar och om att sakna något att offra livet för.

Titel: "Här är jag"
Originaltitel: "Here I am"
Författare: Jonathan Safran Foer
Översättare: Annika Ruth Persson
Antal sidor: 595

Det börjar pratigt och intimt. De judiska makarna Jacob och Julia bor i Washingtons liberala och välmående kvarter. Efter tre barn och ett liv fullt av vardag har de långsamt glidit isär. Det är som om de samarbetar om undvikandet. Efter några smärre relationella snedsteg börjar förolämpningarna dugga tätare och skilsmässan blir till slut oundviklig.

Prosan och replikväxlingarna tycks skrivna av någon med ett uppbrott i färskt minne, någon som ordagrant kan återkalla dialogen av ömsom sarkasmer, ömsom mild och vänlig uppgivenhet som kännetecknar ett äktenskaps dödsryckningar.

Det är tragiskt, roligt och tonsäkert, på det där filmiska Woody Allen-viset.

Känslan av ett slut, av en förlust av oskuld som inte var möjlig att förutse, löper som en röd och sorgsen tråd genom berättelsen.

Men så inträffar en massiv jordbävning i Mellanöstern, med blodiga konflikter som följd, och berättelsen tar en ny riktning. Det blir en alltmer politisk och existentiell roman. Den tidigare slumrande frågan om vilken roll Jacob har i den judiska diasporan kräver hastigt ett svar.

Israel, som behöver hjälp, kallar särskilt på det judiska folket runt om i världen", på samma sätt som Herren kallade på Abraham i första Moseboken. "Här är jag" var Abrahams svar. Frågan är vad Jacob i Jonathan Safran Foers roman är beredd att offra. Finns det något han skulle ge sitt liv för?

Känslan av ett slut, av en förlust av oskuld som inte var möjlig att förutse, löper som en röd och sorgsen tråd genom berättelsen.

"Ingen pojke vet när vattnet rinner ut från det sista badet han någonsin kommer att ta tillsammans med sin bror. Ingen mor vet när hon hör ropet mamma för sista gången", skriver Foer i något av bokens inledande kapitel.

"Här är jag" är en roman "extra allt". Det är släktkrönika, kammarspel och idéroman inom en pärm. Läsningen är energikrävande men jag kan inte annat än imponeras av Jonathan Safran Foer – så många trådar och stilar som han lyckas väva samman i detta ambitiösa och storslagna romanbygge.