150 kommuner kan ha drabbats av försäkringsfusk

1:53 min

Konkurrensverket undersöker vad man misstänker är ett omfattande fusk i försäkringsbranschen. 150 kommuner kan ha drabbats, om misstankarna stämmer.

Framför allt ska en lång rad kommunala bostadsbolag ha drabbats av det misstänkta fusket.

Charlotta Lundström, pressansvarig på de allmännyttiga bostadsföretagens organisation Sabo, är bekymrad.

– Om det här stämmer, tycker jag att det är mer än allvarligt. Det är mycket pengar i omlopp i försäkringsbranschen. Så det är bra att Konkurrensverket utreder detta så att vi får reda på vad det är som har skett, säger Charlotta Lundström.

Det Konkurrensverket misstänker är att försäkringsmäklaren Söderberg & Partners ska ha riggat upphandlingar av försäkringar i stor skala.

På Söderberg & Partners säger informationschefen Rasmus Löwenmo Buckhöj att Konkurrensverket har fel i sina misstankar.

– Vi ser ingen som helst grund för de här misstankarna. Det är viktigt att Konkurrensverket får bedriva sin utredning och vi ser fram emot att se vad de kommer fram till, säger Rasmus Löwenmo Buckhöj.

I kommunernas upphandlingar skulle flera olika försäkringsbolag tävla med varandra om att lämna det bästa budet. Söderberg & Partners skötte upphandlingarna på kommunernas uppdrag.

Omkring 150 kommuner och deras bostadsbolag var kunder.

Men enligt Konkurrensverkets misstankar ska Söderberg & Partners ha informerat försäkringsbolagen om hur de låg till i upphandlingarna, när det var läge att sänka priset och när man kunde ligga kvar på ett högt pris.

Syftet ska ha varit att maximera Söderberg & Partners vinst.

Konkurrensverkets chefsjurist Per Karlsson säger att det här är allvarligt, om misstankarna stämmer.

– Det är väldigt allvarligt om man bryter mot konkurrenslagen. Då riskerar man att få betala konkurrensböter i förlängningen, om utredningen ger stöd för det vi misstänker, säger Per Karlsson.

Hur höga kan de böterna vara?

– De kan vara upp till 10 procent av ett företags omsättning, säger Per Karlsson.

Konkurrensverket misstänker att det har handlat om en systematisk styrning av priserna på försäkringar. Upp till ett år kan utredningen pågå.

– Vi fick in det här som ett tips alldeles före jul. Vi är alldeles i början av utredningen nu. Vi ska med intresse ta del av vad vi kan få fram för bevisning, säger Per Karlsson.