Nordkoreas ambassadör "USA:s aggression tvingar Nordkorea utveckla kärnvapen"

2:32 min

Nordkoreas ambassadör i Sverige framförde ståndpunkten i samband med att han höll ett föredrag på ISDP, Institute for Security and Development Policy, i Stockholm på fredagen.

Ambassadör Kang Yong Dok hävdar också att om det skulle bli krig på Koreahalvön så skulle Nordkorea vinna - utan hjälp från något annat land.

– Under det visa ledarskapet av vår respekterade högste ledare Kim Jon-un är vi fullt redo att försvara vår suveränitet och rätt att existera helt på egen hand, utan hjälp från något annat land, säger ambassadör Kang Yong Dok.

Han säger det som svar på frågan om Nordkorea betraktar Kina som en nära allierad.

Nordkoreas ekonomi hade för länge sedan kollapsat om det inte vore för Kina. Men relationerna länderna emellan har knakat ordentligt den senaste tiden.

Och det är minst sagt högst oklart om Kina skulle komma till Nordkoreas hjälp om krig faktiskt skulle bryta ut mellan Nordkorea på ena sidan och Sydkorea, USA och kanske Japan på den andra.

Det är ett scenario som kommit att framstå som mindre osannolikt i takt med att tongångarna mellan Nordkorea och USA just nu är hårdare än på länge.

Utan kinesisk hjälp kommer Nordkorea att med största sannolikhet att förlora ett sådant krig. Landets stridskrafter är kvalitetsmässigt långt eftersatta Sydkoreas och USA:s.

Men vad den nordkoreanska militären saknar i kvalitet, tar den igen i kvantitet, och det finns en risk att USA:s och Sydkoreas förluster hade blivit stora.

Inte minst har Nordkorea tusentals artilleripjäser ständigt riktade mot Sydkoreas huvudstad Seoul, som ligger tillräckligt nära gränsen för att vara inom skjutavstånd.

Men som sagt, Nordkorea hade förlorat kriget. Och det vet, enligt bedömare, ledarna i Pyongyang om, vilket är anledningen bakom landets kärnvapenprogram.

– Vi har byggt en mycket stark försvarsförmåga, såsom angrepp och motangrepp med kärnvapen. Vårt land är fullt redo att möta både ett kärnvapenkrig och ett konventionellt krig, säger ambassadör Kang Yong Dok.

Men även om Nordkorea har genomfört ett antal kärnvapenprovsprängningar är det i dagsläget oklart om landet redan nu har utvecklat förmågan att bygga ett kärnvapen tillräckligt litet för att placeras i en robot eller i en bomb som kan bäras av ett flygplan och därmed effektivt faktiskt kunna användas som ett vapen.