Gustav Fridolin står fast vid förslaget om fotboja

1:17 min

På måndag inleds regeringens och Alliansens samtal om hur nya terrordåd ska kunna förhindras. Miljöpartiet står fast vid sitt förslag om att fotboja ska kunna användas på personer som utgör en säkerhetsrisk.

Fotboja ska enligt Miljöpartiet bara användas på personer som bedöms som potentiellt farliga, men som inte kan utvisas. Till exempel på grund av risk för tortyr. De personerna har i dag anmälningsplikt hos polisen eller hålls under uppsikt av Säpo.

– Personer som bedöms utgöra ett allvarligt hot ska förvar användas i första hand, men den svenska lagstiftningen gör att förvar inte alltid är tillämpligt. En del personer förväntas i stället på eget bevåg anmäla sig varje dag till en polismyndighet. Då har vi sagt att det finns anledning att titta på om man kan använda elektronisk övervakning, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i Ekots lördagsintervju.

Om fotboja kan stoppa framtida terrordåd, eller hur den ska fungera i praktiken är svårt att svara på, enligt Gustav Fridolin. Han tycker förslaget fått för stora proportioner i den svenska debatten.

– Vi tog fram ett antal förslag kring sådant vi sett kan vara luckor i lagen. Det finns en risk att man uppfattar det som att vi tror att förslaget om fotboja enskilt är det som ska skydda Sverige. Det tror vi inte. Det finns ganska mycket vi behöver göra där, säger utbildningsministern.