Uppgifter om över 100 dödade eller skadade i talibanattack

1:11 min

Mer än 100 soldater dödades eller skadades i en talibanattack mot en armebas i Mazar-e Sharif i norra Afghanisatan sent igår kväll. Under flera timmar under natten hördes skottlossning i området. Men nu ska området åter vara under kontroll.

Tidigare har dödsiffran sagts vara runt 140 men försvarsministern sa idag att det ska vara runt hundra skadade och döda.

Talibanerna lyckades ta sig in på området genom att var klädda i militärkläder och ha tillgång till två militärfordon. Väl där inne attackerade man områdets moské där många hade samlats för bön men även mot en närliggande restaurang där många satt och åt. Talibanerna gick snabbt ut med att de låg bakom attacken där de använde sig av både självmordsbombare och skjutvapen. Alla terrorister är nu antingen döda eller gripna.

Talibanerna uppger också att fyra av de som attackerade basen tidigare varit afghanska militärer och hade därför bra kunskap om hur militärbasen var uppbyggd.

På basen i Mazar-i-Sharif finns fortfarande ett antal utländska soldater som ingår i den Natoledda styrkan som har till uppgift att utbilda afghanska soldater. I Mazar-i-Sharif var den svenska styrkan i Afghanistan tidigare placerad, nu återstår endast några få som hjälper till med utbildningar. Men just på denna bas finns inga svenska soldater, uppger försvarsmakten för TT. Och det finns heller inga uppgifter om att några andra utländska soldater ska ha skadats eller dödats.