De ska leda AfD i tyska valet

1:44 min

Efter en stormig partikongress har det högerpopulistiska Alternativ för Tyskland, AfD, utsett toppkandidaterna inför förbundsdagsvalet i september.

Tillsammans med den före detta CDU-politikern Alexander Gauland ska ekonomen Alice Weidel leda AfD i valrörelsen i höst.

– Vi är det enda partiet för Tyskland i det här landet, sade hon i sitt anförande, där nationalistiska och främlingsfientliga tongångar ersatte hennes vanligtvis moderata framtoning.

Weidel beskrivs ofta som ung och dynamisk, en potentiell partiledarkandidat efter Frauke Petry, som led förnedrande bakslag direkt i partikongressens inledning.

Petrys förslag att föra in partiet på en mer realpolitisk väg för att locka bredare väljargrupper avvisades, varpå hon överlät åt andra att sköta valrörelsen. I stället ställer hon sig i kulisserna för att se på när hennes parti gör sig redo, att som första högerpopulistiska parti under efterkrigstiden, ta plats i det tyska parlamentet.

Det ska ske med krav på bland annat hårdare tag i flyktingpolitiken, att avskaffa euron och på betoning av den traditionella familjen.

Vid sidan av Weidel, som själv lever i ett samkönat förhållande med barn, består ledarduon av, 76-årige Alexander Gauland. Han stödjer partiets mest radikala företrädare på yttersta högerkanten och har själv gjort flera omtalade främlingsfientliga uttalanden. I dag var han den som anslog en försonlig ton efter de uppslitande partistriderna.

– Jag vet att det var en svår dag i går men vi behöver dig, sade Gauland till en synbart rörd Petry, som annars mest sett demonstrativt ointresserad ut under det två dagar långa upptaktsmötet inför förbundsdagsvalet.