OSSE-observatör dödad i Ukraina

1:13 min

En amerikansk observatör, i den ukrainska OSSE övervakningsmissionen, dödades och en tysk observatör skadades i krigsområdet i östra Ukraina. Det är första gången under mer än tre års krig som en observatör dödas.

"Tragiska nyheter från Ukraina, en patrullbil har kört på en landmina, en observatör från OSSE har dödats", så bekräftade Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz nyheten.

Redan innan hade ryska och ukrainska medier rapporterat att övervakningsmissionen, från OSSE Europeiska säkerhets och samarbetsorganisationen, förlorat en medarbetare och ytterligare en skadats när deras bil körde på en landmina.

Det skedde tidigt på söndagen nära Luhansk, huvudort för den andra så kallade folkrepubliken, som skapats av utbrytare med stöd från Ryssland.

I ryska medier kom genast uppgifter om att OSSE:s bepansrade patrullbil skulle ha kört på en "förbjuden väg" och därmed utsatte sig själva för fara. Men observatörerna har mandat att röra sig i hela utbrytarområdet, något som inte alltid accepterats av de ryskstödda separatisterna.

Tidigare har observatörer stoppats fysiskt och blivit beskjutna. Men aldrig under de tre åren av krig har någon observatör dödats, som i dag. Fördömanden har kommit internationellt och krav på fullständig utredning om orsaken.