Här är svenska politikers reaktioner

4:22 min

Mittenkandidaten Macron ställs mot högerpopulisten Le Pen. Här är de svenska politikernas reaktioner på det franska presidentvalet.

– Mellan de båda föredrar jag Marine Le Pen, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

– Det finns en del beröringspunkter, även om det är olika situationer i Sverige och i Frankrike. Vi har kritiken mot en allt för stor invandring gemensamt, säger SD:s partiledare. 

Åkesson menar att Sverige behöver en debatt om EU-frågan, vilket han tror skulle hända om Le Pen blir president.

De preliminära siffrorna tyder på att det blir en partiobunden mittenkandidat ställs mot en högerpopulist – och de traditionella partierna står utanför i andra valomgången. 

– De traditionella partierna kommer att behöva ha väldigt mycket efteranalyser, säger tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

– Det är en reforminriktad EU-förespråkare som står mot en mer protektionistisk och främlingsfientligt inriktad kandidat. Det är svårt att hitta två personer som står så långt ifrån varandra så det är ett genuint val vi talar om mellan de här två.

Liberalernas Jan Björklund gläds åt mittenframgången.

– Jag är glad som liberal att det här verkar bli valresultatet, men jag tror att Macron får det svårt att få en parlamentarisk bas, säger han.

Även Centerledaren Annie Lööf gläds åt Macrons framgångar.

"Frankrike verkar visa att en annan väg än den främlingsfientliga är möjlig. Macrons framgång en signal om att ett mer liberalt Europa är möjligt", skriver Annie Lööf i en kommentar.

"Jag hoppas nu att fransmännen sluter upp bakom Macron i andra omgången, alternativet vore förödande för såväl Frankrike som Europa", skriver Annie Lööf.

Utrikesminister Margot Wallström (S) gratulerar Macron.

"Nu står det klart att Emmanuel Macron och Marine Le Pen har gått vidare till andra omgången av det franska presidentvalet. Regeringen spekulerar inte i vem som kommer att vinna. Det är upp till det franska folket att välja sin president. Presidentvalet följs av de viktiga parlamentsvalen som äger rum i juni", skriver utrikesministern i en kommentar.

"Jag gratulerar Emmanuel Macron till att ha gått vidare till andra omgången. Regeringen tror på samarbete grundat på demokratiska värderingar, ett starkt EU, frihandel och öppna, toleranta samhällen", skriver Wallström.