#vapenfristad

Gårdsten på väg åt rätt håll

2:51 min

20 år efter att Gårdstensbostäder bildades har bolaget lyckats vända den negativa utvecklingen i stadsdelen.

– Majoriteten av oss visste inte att vi kunde påverka så mycket i vårt område. Gårdstensbostäder har gett oss hopp att vi kan påverka säger Asha Adnan, hyresgäst och ledamot i Gårdstensbostäders styrelse.

Det är många kära återseenden när Stina Fransson Gårdstensbostäder första VD visar runt i Gårdstens centrum. Stadsdelen byggdes under miljonprogrammets dagar och klassades redan på 1970-talet som ett problemområde med utanförskap och kriminalitet.

Problemen var så stora att det till och med talades om att riva hela området. Men för 20 år sen bildades Gårdstensbostäder med uppdraget att skapa förändring. Och bolaget tog ett helhetsansvar. Byggde upp service i centrum och skapade arbetstillfällen för de boende. Arbetet byggde på dialog och delaktighet och ända sen starten har hyresgästerna varit i majoritet i styrelsen.

– Kärnan i att vi lyckades göra så mycket är att vi fick egen makt, vi fick pengar och blev ett bolag som kunde fatta egna beslut förklarar Stina Fransson, Gårdstensbostäders första VD.

Idag är bolaget är både samhällsekonomisk och ekonomiskt lönsamt visar en utredning som gjorts på institutionen för bygg- och fastighetsekonomi på KTH i Stockholm. Det byggs nytt i stadsdelen och alla lägenheter är uthyrda. Brottsstatistiken har gått ner. Och polisen menar att inom två år kommer Gårdsten inte längre vara klassat som ett särskilt utsatt område.

– På det sättet ser man ju att man kan påverka och det är jätteroligt och det blir en skjuts för alla aktörer och det är jättebra, säger Fredrik Lennartsson, kommunpolis i Angered.

Gårdstens positiva utveckling är bra även för andra närliggande områden med liknande problem och fler bör ta efter sättet att arbeta menar de inblandade. Och Asha Adnan hyresgäst och ledamot i Gårdstensbostäders styrelse pekar på vikten av att vara stolt över sitt område.

– Om man säger hela tiden problemområde då stämplas stadsdelen och folk blir ledsna och vill inte bo här. Det är bra att vi säger positiva saker och lyfter upp det som är bra i Gårdsten, säger Asha Adnan.