Sarayakufolket i Ecuador

Domstolssegern inspirerar andra urfolk att fortsätta kämpa

1:41 min

Det var FNs deklaration om urfolksrättigheter och ILO 169 som hjälpte sarayakufolket i eucadorianska Amazonas, att genom en domstolsseger 2012 förhindra oljeutvinning på sina marker.

Efter den tio års juridisk kamp vann sarayakufolket i den interamerikanska domstolen.

– Ja, vi har använt oss av FN:s deklaration för urfolks rättigheter och ILO 169. Vi har haft mer användning av dessa än av nationella lagar, säger Patricia Gualingua som är ansvarig för sarayakufolkets internationella relationer. 

Sarayakufolket har vunnit i den interamerikanska domstolen och fått bort oljeföretaget, men globalt sett är inte faran över.

– Nya gruv- och oljeutvinningskoncessioner, hotar urfolksmarken, så kampen fortsätter, men sarayakufolkets vinst i domstolen inspirerar andra urfolk att fortsätta sin kamp. En kamp som handlar om hela mänsklighetens fortlevnad, säger Patricia Gualingua och fortsätter:

– Även om vi är kropparna som står längst fram i motståndskampen är det här en kamp som berör hela mänsklighetens framtid.

I helgen deltog Patricia Gualingua i konferensen "Naturens rättigheter" som arrangerades av bland andra Sigtunastiftelsen, Latinamerikagrupperna och Färnöby folkhögskola. 

– Det finns orörda platser på jorden, dessa är fundamentala för mänsklighetens fortlevnad. Förstörs de här områdena blir det en global katastrof, säger Patricia Gualingua.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio