Rysk grupp kan ha hackat Danmarks försvar

1:20 min

Danmark anklagar Ryssland för att ha hackat danska försvarsmakten. Hackarna ska inte ha kommit över hemlig information, men Danmarks försvarsminister Claus Hjort Frederiksen ser ändå allvarligt på angreppen.

– Det här är mycket allvarligt och Ryssland för en väldigt aggressiv politik på det här området, kommenterar Danmarks försvarsminister Claus Hjort Frederiksen i danska TV2.

Det är danska militära underrättelsetjänsten som beskriver angreppen i en färsk rapport till danska regeringen som tidningen Berlingske fått tillgång till.

Angreppen ska ha ägt rum mellan 2015 och 2016 och hackarna ska ha lyckats få tillgång till flera e-postkonton hos anställda inom försvarsmakten, och kunnat tappa dem på information.

Ingen hemlig information ska ha hamnat i hackergruppens händer, men angreppen anses ändå utgöra en allvarlig säkerhetsrisk för Danmark.

Enligt militära underrättelsetjänsten är det hackergruppen Fancy Bear som ligger bakom, en grupp man menar är knuten till Rysslands president Vladimir Putin själv.

Det ska också vara samma grupp som låg bakom delar av cyberangreppen på demokraternas partiorganisation i USA inför presidentvalskampanjen.

Den danska rapporten visar också att samma grupp försökt hacka danska utrikesministeriet, men utan att lyckas.

Ryssland har tidigare förnekat inblandning i attackerna mot demokraternas partiorganisation, men har ännu inte kommenterat de danska anklagelserna.