Börserna uppåt efter valet i Frankrike

1:49 min

Finansmarknaderna drar en lättnadens suck i dag efter det franska presidentvalets första omgång. Antagandet är att Emmanuel Macron kommer att vinna andra omgången, och hans EU-positiva politik, får bland annat börserna att stiga.

De finansiella marknaderna hade ett mardrömsscenario i valets första omgång. Det var att vänsterkandidaten Melanchon och högernationalistiska Le Pen skulle bli kvar till omgång två vilket hade orsakat valutafall och börsfall, enligt flera bankekonomer.

Av Macron och Le Pen räknar finansmarknaden kallt med att Macron blir Frankrikes näste president och i dag är det lite av ett lättnadsrally på börserna säger Mattias Sundling, aktiestrateg på Danske Bank.

– Man lämnar sådant som är klassiska trygga placeringar som räntebärande och defensiva aktier, och köper i stället lite cykliska aktier, lite konjunkturkänsliga aktier och man köper europeiska bankaktier.

Och börserna går upp?

– Börserna går upp ganska rejält speciellt i Sydeuropa, säger Mattias Sundling.

Som exempel hade Parisbörsen stigit med över 4 procent vid lunchtid, och övriga stora index i Europa och Stockholmsbörsen hänger på uppåt.

På valutamarknaden blev den omedelbara reaktionen att euron stärktes med 2 procent mot dollarn, men sedan dess har den fallit tillbaka en aning. Kronan har också stärkts mot både dollarn och euron.

Franska statsobligationer har fallit tillbaka och skillnaden mellan tyska och franska statspapper har minskat med omkring 20 punkter i dag.

Men trots lättnaden tror Mattias Sundling att de franska valen kan leda till ny finansoro, inte minst parlamentsvalet i juni.

– Man kan vara lite fundersam kring en omröstning om euron. Det är inte en konstitutionell fråga, så där räcker det med att Nationella fronten eller euromotståndare skulle få ihop 20 procent i parlamentet. Det är långt ifrån vad de har i dag men inte helt osannolikt, så det är fortfarande tydliga risker. Även om Le Pen inte blir president så kan den där femtedelen i parlamentet börja trigga en process mot en folkomröstning om euron, säger han.