Ministern: "Uppenbart att primärvården behöver stärkas"

1:15 min

Regeringen kommer att satsa mer på primärvården för att underlätta arbetssituationen för anställda. Det säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

– Ja, det är naturligtvis allvarligt och det är uppenbart att primärvården behöver stärkas. Vi behöver ha den bästa personalen ute på vårdcentralerna som ska möta människor där och då måste man ju också som personal ha vettiga förutsättningar. Det här är ju utan tvekan ett av de riktigt prioriterade områdena för regeringen när det gäller utvecklingen av hälso- och sjukvården, säger Annika Strandhäll (S).

Idag har Sveriges Radio berättat om den ansträngda situationen för läkare på vårdcentraler i landet.

Läkare arbetar på underbemannade vårdcentraler, har hög arbetsbelastning och blir sjukskrivna på grund av stress. Det visar svaren från närmare 900 specialistläkare inom primärvården i en undersökning Kaliber i P1 och P4 Östergötland har gjort. Mer än hälften av de 900 läkarna jobbar deltid, bland annat för att orka med.

Arbetsgivaren Sverige kommuner och landsting, SKL, hoppas på pengar till primärvården i hösten budget.

– Jag kan naturligtvis inte föregå vad som kommer i höstbudgeten nu, utan bara understryka från regeringens sida ser vi att vi har betydande behov inom den svenska välfärden, inte minst inom hälso- och sjukvården och vi ser ju att vi måste stärka primärvården, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).