Afghanistans försvarsminister avgår efter attacken

1:59 min

I Afghanistan tillkännagav i dag landets försvarsminister och armens stabschef att de lämnar sina poster med omedelbar verkan. Detta efter massiva kritik efter fredagens självmordsattack mot en militärbas i staden Mazar-i-sharif som krävde minst 140 dödsoffer.

Fredagens attack skedde mitt på ljusa dagen. Ett tiotal talibaner förklädda till afghanska soldater lyckades ta sig igenom tre säkerhetskontroller och gick sedan till attack mot soldater som samlats för att be i en moské inne på militärbasens område.

Hur många som dödades är inte helt klarlagt men det talas om minst 140. I dag råder landssorg i Afghanistan och bedömare talar om att säkerhetsläget i landets förvärrats under de senaste veckorna.

Fredagens attack kan ha varit börjat på talibanernas så kallade våroffensiv, det vill säga fler och intensivare attacker efter de lugnare vintermånaderna.

– Det är få tillfällen under tiden jag bott här som människor verkligen skakats om, men det här är ett sånt tillfälle. Och det tvingar naturligtvis presidenten att vidta åtgärder, säger Björn Lindh, kommunikationsansvarig på svenska Afghanistankommittén i Kabul.

Samtidigt som Afghanistans president Ashraf Ghani i dag utlyst landssorg efter fredagens attack, förberedde han sin regering för att ta emot den amerikanska försvarsministern James Mattis som anlände till Kabul under förmiddagen.

Exakt vilka planer USA har när det gäller Afghanistan är inte känt, James Mattis är den första från den nya Trumpadministrationen som besöker det krigshärjade landet.

Biståndsarbetare och organisationerna verksamma i Afghanistan hoppas att USA snarast möjligt ska offentliggöra sin en policy, inte minst eftersom ett maktvakuum skapar spelrum för IS och talibanerna.

– Det har uppstått en slags konkurrens med IS om vem som kan vara värst. IS tar inga som helst hänsyn om var någonstans man låter sina bomber smälla. Det är något slags race som startat och det är ganska obehagligt, säger Björn Lindh.