Tidigare utredaren om tiggeriförbud: Jag har ändrat mig

1:37 min

Norska NRK har kartlagt ett större nätverk av tiggeri och prostitution i Bergen. Efter att ha sett uppgifterna ändrar sig nu den tidigare svenska samordnaren och öppnar för tiggeriförbud.

NRK:s granskning av det organiserade tiggeriet har pågått sedan 2015 och visar ett finmaskigt nätverk omfattande omkring 140 personer. Personerna högst i hierarkin lever gott på att tvinga rumänska medborgare till prostitution, tiggeri och stölder i norska Bergen.

Martin Valfridsson var tidigare Sveriges nationella samordnare för utsatta EU-medborgare. Då motsatte han sig ett tiggeriförbud, men nu har han ändrat sig.

– Nu har det gått över ett år sedan jag lämnade min rapport och tyvärr, jag har bytt fot. Det finns så hög grad av utnyttjade, vi kan inte stilla tigande se på när det här händer, säger Martin Valfridsson till Studio Ett.

När slutredovisningen av Martin Valfridssons uppdrag, "Framtid sökes", överlämnades till barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér i början av 2016 var slutsatserna att polisen behövde ta ett kliv framåt för att stoppa EU-migranternas olagliga bosättningar och att allmänheten skulle sluta skänka pengar till de som tiggde. 

Nu tycker Martin Valfridsson att ett nationellt tiggeriförbud ska utredas för att få bort vad han kallar framväxande parallellsamhällen.

– Som vi pratar om så finns det grov kriminalitet i närheten av de här utsatta. Genom att förbjuda tiggeriet tror jag att man får betydligt bättre redskap från svensk sida att kunna komma åt detta, säger han.

I Studio Ett berättar Martin Valfridsson att det norska nätverket liknar vad han sett i Sverige under sin tid som nationell samordnare. Han betonar att han vill se ett förbud främst för att göra det möjligt att skydda de som utnyttjas.

– Det är farligt att tro att det är så här överallt, för det är det inte. Men man måste kunna uppmärksamma att det faktiskt förekommer väldigt stor och grym utnyttjandegrad av väldigt utsatta personer, säger han.