Malmö

Yoga ska förhindra självmord på häktet

3:41 min

En anställd byggde om ett gammalt förråd till en yogastudio. Nu står de häktade på kö för ett yogapass.

Marie Jönsson skjuter fram bröstkorgen och andas in. Mitt emot henne står en häktad man i gröna fångkläder och försöker imitera hennes rörelser så gått det går.

Marie är koordinator för självmordsprevention på Malmöhäktet. När hon började sitt nya jobb hade hon hört talas om yoga på anstalter och häkten och fått veta att det hade bra effekt. Sedan hittade hon ett oanvänt förråd och fick en idé. 

– Vi tömde det och har sakta byggt på med tyger och en tavla från konstföreningen. Jag har beställt yogamattor och filtar, det ska inte så se så fängelseaktigt ut, säger hon.

En del kan bli aggressiva, en del blir deprimerade. De allra flesta går in i sig själva

Häktet i Malmö är ett säkerhetshäkte. Säkerhetsåtgärderna är rigorösa, och ungefär 80 procent av de som sitter här har så kallad restriktion. Det innebär att de inte får träffa andra häktade och har begränsad kontakt med omvärlden. Ofta är de isolerade 20-23 timmar om dygnet. Marie Jönsson upplever att isoleringen drabbar många hårt.

– Många mår jättedåligt, säger hon. 

Yogan är inte bara till för att få de häktade att må bättre. Det är lika mycket en konkret åtgärd för att förhindra självmord på häktet.

– Vissa kanske har svårt att prata, då är yogan jättebra, säger Marie Jönsson. 

Lite längre ner i korridoren sitter Håkan Tullberg. Han är tillförordnad kriminalvårdschef på häktet. När han hörde talas om yoga-idén ställde han sig frågande.

– Första gången blev man kanske lite överraskad. Ska detta fungera? Kan man göra såhär? Men efter att ha sett utfallet och intresset förstår jag att detta är uppskattat. Idag är det en verksamhet som är väl etablerad i Malmöhäktet, säger han. 

Jag har hängt upp tyg i taket under lysrören så det blir en mysigare belysning

Antalet självmord har sjunkit i svenska häkten de senaste tio åren. Det har däremot inte självmordsförsöken.

Sedan 2007 har ett självmord inträffat på häktet i Malmö. Antalet självmordsförsök ligger stabilt på två till tre om året under samma period. 

Marie Jönsson ser yogan som ett vattenhål. Yogapassen blir ett sätt att lämna isoleringen och häktet, i alla fall i tanken. 

– Vi ska glömma att vi är frihetsberövade här. De mjuknar lite och kan släppa den hårda ytan. Jag är fortfarande en plit, men det syns inte. När vi sitter i yogarummet får vi en helt annan kontakt, säger hon.