
Förbered grillsäsongen med egen rub
Vår matinspiratör Anna-Karin Lagerström har vårkänslor och tipsar hur vi kan förbereda oss inför grillsäsongen.
Redan nu under den kalla våren kan du förbereda dig för den efterlängtande grillsäsongen med hemtillverkad rub.
– Rub är en torr kryddblandning som klappas in på köttet. Du kan även tillsätta riven mörk choklad, säger Anna-Karin Lagerström.
För att piffa upp köttet på grillen så kan du pröva göra Anna-Karins goda hallonsås, recept finns längre ner på sidan.
Recept på rub och såser
Rub som används till kyckling, biff, revben mm.
Funkar även som krydda i grytor, soppa och chili con carne.
2 msk ljust muscovadosocker
2 msk flingsalt
2 msk riven mörk choklad
3 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
2 msk mald kummin
2 msk chilipulver
1 msk mald svartpeppar
Rub till fisk.
1 msk ljust muscovadosocker
1 tsk flingsalt
1 tsk mald svartpeppar
2 tsk lökpulver
2 tsk vitlökspulver
1/2 kanel
1/2 tsk mald muskotnöt
1 tsk torkad smulad mejram
2 tsk torkad smulad oregano
1 tsk torkad smulad timjan.
Hallonsås.
Koka 2-3 minuter, smaka av med salt och peppar.
3 dl hallon
4 msk Muscovadosirap
2 msk Worchester sauce
2 msk Tomatpuré
2 msk Balsamvinäger
2-10 droppar Tabasco
Varm Whiskysås
Koka upp och red av med 1/2 dl tomatpuré och blanka av med 50-100 gram smör.
1/2 dl lök
1/2 dl whisky
1/2 dl sweet chili sås
1/2 dl balsamvinäger
1/2 dl kalvfond
1 dl vatten.